Fierbinteala CET se trateaza cu dusuri reci

Fierbinteala CET se trateaza cu dusuri reci

0 65

Firmele de repartitoare, pe care consumatorii de utilitati de la blocuri au dat vina toata iarna, au incetat sa mai fie tapul ispasitor pentru facturile brasovenilor sau, mai nou, pentru nefurnizarea de apa calda in aproape toate cartierele din oras. Ura locatarilor se canalizeaza acum compact asupra Distrigaz Sud, care alimenteaza CET Brasov si care a sistat furnizarea de gaz la 22 de puncte termice si 19 centrale de cvartal. O masura fara precedent, care i-a afectat in egala masura nu doar pe restantierii la plata facturilor, dar si pe cei care nu numai ca nu acumulasera datorii, dar chiar au platit consumurile in avans.
Interventia brutala a Distrigaz nu se opreste aici; centrala este pregatita sa intrerupa de astazi alimentarea cu gaz a tuturor centralelor din Brasov, in incercarea de a recupera cele 51,43 milioane de lei pe care i le datoreaza CET Brasov. Din aceasta suma, 43 de milioane de lei reprezinta facturile restante iar 8,43 de milioane penalitatile de intarziere.
La randul sau, CET Brasov are de recuperat 11,8 milioane de lei noi de la agentii economici si 15 milioane de lei noi de la asociatiile de locatari.
In spatele ambelor incercari de recuperare se ascunde cate un secret pe care nici unul din cei doi furnizori nu este dispus sa-l dezvaluie. Samavolnicia Distrigaz este motivata, se pare, de refuzul Guvernului de a accepta o marire cu 20% a pretului gazelor naturale si incearca probabil sa-l determine pe premier sa revina asupra deciziei chiar si prin afectarea cetatenilor buni-platnici. Recuperatorii CET Brasiv au descoperit ca o parte din restantele datorate de brasoveni s-au prescris, si din pricina neglijentei contabililor centralei de furnizare a energiei termice.
Din postura de furnizor autoritar si abuziv, Distrigaz isi permite chiar, in notele trimise la Brasov, sa mimeze disponibilitatea de a lua in calcul solutia propusa de Consiliul Local, dar nu se sfiieste sa dicteze intreruperi arbitrare in timp ce asteapta propuneri. Pe de alta parte, subiectul Warmebetriebe si strategia sa de inlocuire a CET a disparut total din discursul primarului Scripcaru, dupa ce l-a folosit toata iarna la incalzit calorifere.
George Scripcaru a intervenit, totusi, in cele din urma, si promite ca se va deplasa la Bucuresti pentru a negocia o solutie in favoarea brasovenilor cu facturile la zi. Ragaz pe care adversarii politici il folosesc pentru a-i reprosa interese imobiliare la CET.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.