Festivalul Narciselor

Festivalul Narciselor

0 164

Rezervatia naturala „Poiana Narciselor” situata la 4 km de Sercaia, in comuna Vad, se pregateste de sarbatoare. Ca in fiecare an, deschiderea oficiala a rezervatiei, mai precis traditionalul Festival al Narciselor, va avea loc pe data de 20 mai. Cu acest prilej vor fi organizate spectacole artistice sustinute de formatii din Tara Fagarasului. Totodata, vor fi luate masuri, astfel incat turistii care viziteaza Poiana Narciselor sa nu distruga flora.


?


Monument unic in Europa


Poiana Narciselor este situata in apropierea Vad-ului, monument unic in Europa si chiar in lume, in ceea ce priveste peisajul floristic si suprafata de 400 hectare pe care se intinde, amplasament in care anual se desfasoara traditionalul „Festival al Narciselor” prilej cu care nenumarati turisti vin sa se relaxeze si sa admire aceasta splendoare a naturii.


Poiana Narciselor este vizitata de mii de turisti la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie, cand „coprinele”, cum se numesc popular narcisele, sunt in plina floare. Fenomen rar, Poiana Narciselor a fost pusa sub protectia legii ca monument al naturii.


?


Dumbrava Vadului


Cu sute de ani in urma situl era format numai din padure de stejar (Quercus Robur), dar din cauza taierilor succesive s-au format poieni, care pana in 1954 nu erau mai mari de 10 ha. Poiana Narciselor se intinde astazi pe o suprafata de aproape 400 ha, iar florile nu necesita o ingrijire speciala. Cu multa vreme in urma, satul Vad nu exista in locul in care se afla acum, adica la 3 km de rezervatie. Oamenii traiau chiar sub padure, langa Poienile cu narcise. Se spune ca asezarea se numea Urasa. Exista chiar pe harta un loc numit Urasa. Dupa ce oamenii au taiat o parte din padure pentru a-si construi case s-au format poieni unde au inceput sa apara narcisele. Rezervatia naturala Dumbrava Vadului face parte din habitatele prevazute in Directia Comisiei Europene Habitat/Specii 97/62/CE.


?


Sarbatoarea narciselor


In fiecare an, in perioada 20-22 mai, Consiliul Judetean Brasov in colaborare cu Primaria comunei Sercaia organizeaza Festivalul Narciselor.


Inca din vechime, in fiecare an, satenii se adunau pe Colina cu mesteceni din vecinatatea rezervatiei, organizand maialul de 21 mai, dar dupa 1946, turismul s-a dezvoltat mult si la rezervatie veneau in fiecare an mii de turisti din toata tara cu prilejul sarbatorii religioase Sfintii Imparati Constantin si Elena. Cu acest prilej, in aer liber este amplasata o scena in Poiana Vadului, pe care sustin spectacole de exceptie mai multe ansambluri folclorice din judet si din tara. La eveniment, participa de fiecare data in numar mare localnicii, turisti romani si straini. Sarbatoarea se incheie cu o masa campeneasca pe cinste.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.