Festivalul Enescu cu casa inchisa

Festivalul Enescu cu casa inchisa

0 174

Peste 300 de participanti din peste 30 de tari se reunesc la Bucuresti cu ocazia celei de-a XII-a editii a Festivalului si Concursului International “George Enescu”, eveniment care se va desfasura in perioada 30 august – 6 septembrie, asteptat nu doar de publicul din Romania, ci de pe intregul continent european, cu atat mai mult cu cat se spune ca rivalizeaza cu prestigiosul Festival de la Salzburg.
Manifestarea se va deschide, in acest an, cu un spectacol-eveniment, “Oedipe” – coproductie Theatre du Capitole din Toulouse si Opera Nationala din Bucuresti, continuand cu spectacolul Baletului din Monte Carlo, “La Belle”, si aducand orchestre si artisti de renume mondial, precum Orchestra Filarmonica Radio France sau Orchestra de Camera din Viena.
Seria Concertelor Camerale (dirijor si solist Murray Perahia), printre care cel sustinut de Saint Martin In The Fields (15, 16 septembrie, Ateneul Roman), seria concertele Orchestre de Chambre de Lausanne (12 septembrie, Ateneul Roman), seria Concertele de la Miezul Noptii si ‘La Belle’, sustinut de Baletul din Monte Carlo (19, 20 septembrie, Teatrul National) sunt spectacolele care s-au vandut primele, la a XIX-a editie a Festivalului si Concursului International “George Enescu” (30 august – 26 septembrie).

Casa este inchisa!
Directorul executiv al Eventim Romania, Valentin Vasiloiu, a declarat, pentru AGERPRES, ca alaturi de spectacolele si concertele la care biletele s-au vandut primele, printre cele mai asteptate evenimente din cadrul festivalului se mai numara si cele sustinute de Basel Chamber Orchestra, Elisabeth Leonskaja, Orchestra de Camera a Filarmonicii George Enescu – toate la Ateneu, sau de Royal Philharmonic Orchestra (Sala Palatului), dar si spectacolul “Oedipe”, cel care va deschide, pe 30 august, Festivalul Enescu.
Potrivit directorului Eventim, in acest moment nu se mai pot face abonamente, deoarece acestea s-au putut face numai pe baza rezervarilor din perioada ianuarie-iunie.
Biletele pentru editia 2009 a festivalului ‘George Enescu’ sunt distribuite prin intermediul Eventim.ro, partener oficial al festivalului.
Cei care nu au reusit, inca, sa achizitioneze bilete la mult asteptata manifestare, mai gasesc bilete disponibile, cu preturi care oscileaza, in functie de categorie, intre 40 si 100 de lei. Acestia nu mai au o paleta atat de larga de spectacole la care pot merge, dat fiind faptul ca foarte multe dintre ele se joaca cu casa inchisa.

Concursul “George Enescu”
Concursul International “George Enescu” a devenit, de-a lungul timpului, datorita calitatii sale, a invitatilor de marca si a valorilor promovate, un reper european.
La fiecare editie, Concursul a avut rolul de lansare si promovare a tinerilor artisti. In acest an, au fost admisi 68 de concurenti la Sectiunea Vioara, 70 la Pian si 184 la Compozitie (din care 108 vor fi lucrari camerale si 76, lucrari simfonice).
Etapele Sectiunii Vioara se vor desfasura la Sala Mica a Ateneului Roman, iar cele ale Sectiunii Pian, la Sala “George Enescu” a Universitatii de Muzica din Bucuresti.
Finala Concursului International – Sectiunile Vioara si Pian – se va desfasura, de asemenea, la Sala “George Enescu” a Universitatii de Muzica din Bucuresti, pe 4 septembrie.

Concertului de Gala al Laureatilor urmeaza sa aiba loc la Ateneul Roman, pe 6 septembrie, de la ora 16,00, si va fi preluat de canalul de televiziune MEZZO. Astfel, premiantii vor avea ocazia sa fie cunoscuti publicului iubitor de muzica clasica din intreaga lume.

Juriul Sectiunii Pian este compus din Rolf-Dieter Arens – Germania, Karin Lechner – Argentina, Alan Weiss – SUA, Akiko Ebi – Japonia, Wolfgang Manz – Germania, Valentin Gheorghiu – Romania, Dan Grigore – Romania, Therese Dussaut – Franta, Elisabeth Eschwe – Austria.

La randul lor, Nam-Yun Kim – Coreea, Krzysztof Wegrzyn – Polonia, Mihaela Martin – Romania, Florin Croitoru – Romania, Sergey Kravchenko – Rusia, Werner Scholz – Germania, Igor Petrushevsky – Marea Britanie, Pevel Berman – Italia si Daniel Podlovschi – Romania fac parte din juriul Sectiunii Vioara.

”In ultimii ani, festivalul romanesc a stiut sa se impuna – prin excelenta propunerilor artistice si eficienta modelului de gestionare – ca una dintre cele mai importante si competitive manifestatii muzicale europene, colectand aprecierea publicului si a criticii internationale”, se precizeaza pe site-ul italian de specialitate, www.amadeusonline.net.

Editia 2009 a prestigiosului festival este organizata de Guvern prin Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, desfasurandu-se sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei.
Coproducatorii evenimentului sunt Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Institutul Cultural Roman, iar printre partenerii media nationali se regasesc Agentia Nationala de Presa – AGERPRES, revista Flacara, Realitatea TV sau Observator Cultural.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.