Festival de Film Istoric la Rasnov

Festival de Film Istoric la Rasnov

0 179

Filme precum „Nascuti la comanda. Decreteii” de Florin Iepan si „A fost sau n-a fost?” de Corneliu Porumboiu se numara printre productiile care vor fi prezentate la prima editie a Festivalului de Film Istoric de la Cetatea Rasnov, care se va desfasura intre 4-6 septembrie, informeaza organizatorii.
In cele trei zile de festival vor fi prezentate filme istorice vechi si noi, expozitii si lansari de carte pe teme istorice, dar si un seminar pe tema „Cetatea ca patrimoniu in pericol” si o petrecere intr-o hala industriala.
Filmele proiectate vor fi impartite in trei sectiuni – „Spada”, „Secera” si „Ciocan”.
„Spada” grupeaza filme istorice filmate la Rasnov, cu recorduri in materie de incasari la vizionarea lor in cinematografe.
„Secera” cuprinde filme cu subiecte comuniste si strange sub semnul sau filme romanesti premiate la Cannes inca din 1965.
„Ciocanul” – filme documentare care au socat prin tematica si abordare lumea cinematografica internationala.
La festival vor fi prezenti si regizori precum Sergiu Nicolaescu, Liviu Ciulei, Andrei Ujica, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Alexandru Solomon si filmele lor: „Dacii” (Sergiu Nicolaescu), „Mihai Viteazul” (Sergiu Nicolaescu), „Padurea spanzuratilor” (Liviu Ciulei), „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” (Catalin Mitulescu), „A fost sau n-a fost?” (Corneliu Porumboiu), „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” (Cristian Mungiu), „Nascuti la comanda. Decreteii” (Florin Iepan), „Marele jaf comunist” si „Razboi pe calea undelor” (ultimele doua fiind realizate de Alexandru Solomon).
Totodata, Victor Rebengiuc si Mariana Mihut vor povesti publicului despre cum a fost prima iesire a Romaniei la Cannes si cum – desi nu existau PR, impresar, outdoor, flyere sau afise – „Padurea spanzuratilor” a obtinut in 1965 premiul pentru regie, la Festivalul de film de la Cannes.
Festivalul de la Cetatea Rasnov marcheaza 20 de ani de la Revolutia din 1989. La petrecerea din cadrul festivalului, participantii vor intra doar cu actul de identitate, „dovedind ca sunt decretei”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.