Fermierii isi primesc banii de la APIA in 8 aprilie

Fermierii isi primesc banii de la APIA in 8 aprilie

0 686

Din 8 aprilie, cei peste 16.000 de fermieri din judetul Brasov aflati in baza de date APIA isi vor primi subventiile pe suprafata agricola aferenta anului trecut. Pana atunci insa, trebuie sa depuna cererea unica de plata la centrele judetene sau locale ale Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura. Cei care vor depasi data limita de depunere- 16 mai- vor fi penalizati cu 1 % din valoarea subventiei pentru fiecare zi de intarziere

Din 8 aprilie, cei peste 16.000 de fermieri din judetul Brasov aflati in baza de date APIA isi vor primi subventiile pe suprafata agricola aferenta anului trecut. Pana atunci insa, trebuie sa depuna cererea unica de plata la centrele judetene sau locale ale Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura. Cei care vor depasi data limita de depunere- 16 mai- vor fi penalizati cu 1 % din valoarea subventiei pentru fiecare zi de intarziere. Solicitarile depuse dupa 10 iunie nu vor mai fi luate in considerare.
Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in programul IPA Online se face numai in centrele APIA, in prezenta functionarului responsabil cu primirea cererii. In cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol, cererile unice de plata se depun la centrele judetene APIA.
Fermierii vor depune o singura cerere, chiar daca detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete. Nu exista intarzieri la plata subventiilor catre fermieri pentru anul trecut:
Aproape jumatate din cei 16.350 de fermieri din judet au primit plati in avans pana la sfarsitul anului trecut. Ceilalti isi vor primi subventiile incepand cu 8 aprilie, conform normelor europene. O noutate in politica agricola comuna este prelungirea cu inca 35 de zile pentru corectii, fara a se aplica sanctiuni, spune directorul executiv al APIA Brasov Dorel Longhin Stanea.agricultura1
Daca in 2014, subventia a fost de 160 de euro pe un hectar de teren agricol, plata pentru 2015 se va mari cu 10-20 de euro. Cea mai mare subventie este de 440 de euro pe hectar pentru pajisti cu inalta valoare si practici agricole traditionale. Suma totala primita in judetul Brasov de APIA pe anul 2014 de la Uniunea Europeana a fost de 140 de milioane de euro.
Pentru anul 2015, reprezentantii APIA Brasov se asteapta la o suma mai mica, din cauza schimbarii politicii agrare comune. In judetul Brasov sunt 300 de mii de hectare agricole, insa doar 200 de mii se afla in evidentele Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura. La sfarsitul lunii aprilie se va face cel mai probabil si plata catre fermierii detinatori de animale.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.