Fermele de familie – solutia de sprijin guvernamental

Fermele de familie – solutia de sprijin guvernamental

0 218
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie, a anuntat ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a precizat ca va fi infiintat unui fond de creditare care să ofere microcredite celor care vor să înfiinÅ£eze ferme de familie atât cu ajutorul fondurilor europene, cât ÅŸi celor care vor să înceapă acest drum fără bani europeni, informeaza Agerpres. Actul normativ prevede înfiinÅ£area unui fond de 300 de milioane de lei ce va fi pus la dispoziÅ£ia unor instituÅ£ii bancare din care să acorde fermierilor credite pe o perioadă de până la zece ani.
 
"Ministerul Agriculturii a avut în intenÅ£ie ÅŸi a început să implementeze conceptul de fermă de familie în România. Pe 15 iunie se va deschide o nouă sesiune de primiri de proiecte în cadrul AgenÅ£iei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală ÅŸi Pescuit – măsura 121, care va pune accent pe finanÅ£area fermelor de familie. În completarea acestei măsuri astăzi am aprobat în Guvern o OUG privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie. Această OUG practic vine să completeze înfiinÅ£area de ferme de familie în România prin oferirea unei componente care a lipsit până acum foarte mult celor care au vrut să dezvolte ferme ÅŸi anume partea de cofinanÅ£are. Fermele de familie vor începe să fie finanÅ£ate, vor avea nevoie de un sprijin de 40-60%", a spus ministrul Agriculturii. Potrivit acestuia, sunt trei categorii de microcredite care vor fi acordate. In primul rand, pentru realizarea de obiective de investiÅ£ii de mici dimensiuni în domeniul agricol neeligibile pentru finanÅ£area din fonduri europene, limita maximă pentru această categorie fiind de 15.000 de euro.
În al doilea rând, asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producÅ£iei agricole – un fel de capital de lucru pe care putem să-l oferim prin această creditare fermierilor, până la 25.000 de euro pe beneficiar.
A treia componentă, complementară finanţării cu fonduri europene, vizează asigurarea contribuÅ£iei individuale la finanÅ£area proiectelor de investiÅ£ii contractate pentru finanÅ£area din fonduri europene nerambursabile pentru beneficiarii măsurilor de investiÅ£ii din Programul NaÅ£ional de Dezvoltare Rurală, în special pentru cei care accesează măsura 121 în acest an privind înfiinÅ£area fermelor de familie. "Practic, Ministerul Agriculturii va avea la dispoziÅ£ie, după ce va fi semnat un ordin de ministru comun – Ministerul Agriculturii ÅŸi Ministerul de FinanÅ£e – un fond de 300 de milioane de lei pentru început. Acesta va fi pus la dispoziÅ£ie unor instituÅ£ii bancare, care vor acorda aceste microcredite în condiÅ£iile care vor fi stabilite în caietul de sarcini elaborat de Ministerul Agriculturii, condiÅ£ii care vor avea la bază o perioadă de graÅ£ie pe care o acordăm fermierilor, care poate fi între unu ÅŸi trei ani; un credit pe o perioadă ceva mai relaxată de până la zece ani, dar ÅŸi garantarea acestor credite, nemaifiind nevoie ca fermierul să vină cu fonduri, cu active proprii pentru a garanta creditele respective", a mai spus Constantin. Acesta a precizat ca vor fi infiintate cel puÅ£in o mie de ferme de familie. Beneficiarii vor putea opta între ÅŸase proiecte tip:
– pentru ferma de vaci destinată producÅ£iei de lapte – maximum 20 de capete;
– ferma de legume în câmp – maximum 2 de hectare;
– ferma de legume în spaÅ£ii protejate – cel mult 1000 de metri pătraÅ£i;
– livada de pomi ÅŸi arbuÅŸti fructiferi – maximum 5 hectare;
– ferma pentru creÅŸterea de păsări – maximum 4.000 de capete;
– ferme de creÅŸtere ÅŸi îngrăşare porci – maximum 100 de capete.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.