Fenomenul Grafitti noua pasiune a primarului brasovean Allen Coliban?

Fenomenul Grafitti noua pasiune a primarului brasovean Allen Coliban?

4 515

În anul 1971 , celebra  publicație „New York Times” n-a avut de lucrusia publicat un articol despre un presupus si tainic ” fenomen Graffiti ” existent in metrou, ganguri si pe străzile laturalnice ale uriasului New York. Dar si despre un anume tip de „artist graffiti” care semna cu pseudonimul „Taky 183”. Identitatea lui nu era cunoscută, știindu-se doar că numele său era Demetrius  – se banuia, grec, sas  ori roman – și că numărul 183 ar proveni de la numărul străzii pe care locuia respectivul.
În anul 1973, sociologul Hugo Martinez, profesor la Citty College din New York a … intuit si speculat taina anonimatului si implicit potențialul publicitar al acestor …posibili „artiști ai străzii”, cu scopul de a promova posibile talente, prin intermediul unor expoziții… populare! Articolul speculativ din anul 1971 semnat de un oarecare critic ocazional, evreul R. Goldstein, care a fost un fel de  recunoaștere publică, (adevarat, stupida dar reala !) a acestor primitivi „artiști de noapte ai străzii”. Chiar pe-atunci, de la inceput adica, „chestia” cu un posibil… nou neomarxism parea, ba chiar si era kinki… Consecință?  Tag-urile au invadat subsolurile, WC-urile si peretii metrourilor, sau pe  alte zone de afisaj de pe alte mijloace de transport în comun, sau cladiri cu expunere vizuala !

D.p.d.v. istoric, (caci exista si un p.d.v. contemporan !) termenul „graffiti” se referea inițial la inscripțiile, portretele, caricaturile etc., găsite pe zidurile mormintelor antice sau  pe ruine, ca în Catacombele romane.
Acum e …altceva, era modern, desemnând orice ! (si inscripționat pe orice suprafață) Dar a devenit …in democratzie cel putin, vandalism grafic agresiv si publicitate politica de joasa spetza; adevarate invazii in miez de noapte, cu  imagini lozinci sau scriituri, uneori pornografice, alteori repetent politice, plasate  pe pereții externi ai caselor particulare recent zugravite, dar  fara partinire, mai ales pe fatzadele de localuri publice si cladiril istorice. Urmeaza apoi extinderea pe garduri, pe monumente  importante, chiar pe sediul unor Politii locale, pana și pe… trotuar. Prin invazia unor asemenea inscripții oculte cu autorii unui vandalism cultural vulgar, nu sunt, n-au cum fi catalogate…  un gen de „arta ”graffiti! 

Sa fim seriosi, chiar daca ar mai exista asa ceva… vechii Romani gravau graffiti pe pereți și monumente, parca anume sa ne ofere o perspectivă directă asupra …vieții de noapte, pe strazi  laturalnice si prin ganguri.
…Astazi nu sunt decat o latrină vulgară, insulte, misoginism, reclame de dragoste, lozinci, mesaje politice… etc. toate la un nivel estetic lamentabil !Totodată, de ex. bugetul orașului New York in capitolul destinat stopării mișcării graffiti s-a mărit, de acum înainte parcurile și depourile fiind mult mai bine păzite. Au fost ridicate chiar … garduri electrice de protecție, impotriva invaziei grafiti iar orice distrugere era amendata. Procesul de îndepărtare al desenelor graffiti din cateva capitale europene a luat o nouă amploare, fapt ce a frustrat  amatori de graffiti.  
Primaria orașul New York a emis cu ani in urma o decizie prin care erau scoase din folosință toate mijloacele de transport în comun care au fost victima mișcării graffiti. Acesta a fost începutul așa-zisului curent al „vagoanelor curate”, prin care se dorea descurajarea si sanctionarea drastica a „bandelor graffiti” și curățirea orașului.

Victor Ilie - Ieri am vorbit cu Allen Coliban despre un... | Facebook

În contrast cu tipicul graffiti-ului – evident iesit  din actualitate, nu doar  depasit, cazut  in vulgaritate – … unii arheologi speculează că vechile ”graffito” ar fi o … caricatură realizată de un gladiator la adresa unui coleg creștin.
Cum scrie la… goagal, graffito -ul Alexamenos  ar fi cea mai veche reprezentare a lui Christos, descoperită până azi. Daca se confirma, chiar este important (!)
Primul exemplu cunoscut de „graffiti modern” vandalizand orașul antic grecesc Ephesus (în Turcia de azi)  face reclamă prostituției, după spusele ghizilor turistici din oraș. Profitând de urbanizarea la scară mare a multor zone, găștile vor marca cu furie pereții și alte locuri publice cu numele bandei proprii, prin tag-uri, …personalizate , pentru a-și delimita teritoriul.
Pe la sfârșitul secolului XX, tag-urile neasociate unei găști, își scriau „tag”-ul doar de dragul scrisului, sau ca să-și consolideze prin frecventza …reputația de „writer” (scriitor…)  de graffiti. Iar politicienii au speculat discret, dar intensiv, forța de persuasiune a noului „curent”…  Toate „orientarile” se întâlneau pe pereti si la Londra, si la Paris, si la Barcelona, mai ales prin metrouri, ori strazi si ganguri mai laturalnice. Si astfel  viața de graffito, ori „writer” pe strazi principale a devenit din ce în ce mai periculos frecventata. Pe deasupra, instructiuni ale legii americane au interzis comercianților vânzarea vopselelor la minori…   
Spre deosebire de unele municipii importante din Ro. , unde unii comercianti le dau gratis si azi… contra reclama: comerciala, sau mai ales politica…
Chiar sa nu stie nimic dl. primar Coliban? Ca doar i-au fost aliati !

Amenzile pentru „artiștii“ care fac graffiti pe clădiri sunt prea mici ca să-i descurajeze. Poliția Locală a sancționat peste 50 de tineri dar fenomenul tot ia amploare -

Iar reclama a contaminat si atras, inclusiv mediul politic. Respectivii hartisti si graffitisti  habar n-au ca la americani, la Londra sau la Paris a început declinul înca de prin anii ’80, accentuat… definitiv in zilele noastre. Curios, chiar neasteptat, nu si pentru ”prietenii ” hartisti  ai primarelui brasovean Allen Coliban careau impanzit unele ganguri si strazi din municipiul de sub TampaSi mai ales Aleea de Sub Tampa, unde activistii nocturni pro-usr au vandalizat pana si hartile expuse pentru orientare turistica de echipa fostului primar… Foarte activi sau dovedit respectivii in timpul ultimelor alegeri  locale acei indivizi fiind totodata si un soi de pseudo-activisti useristi… 
Sunt indivizi ce traiesc din astfel de invarteli, cum sunt „antipesedistii” plantati …la Pont , in preajma procuraturilor, sau la iesirea din anumite instanze sau penitenciare. Si in vreme ce comercianții din Occident erau si sunt obligați să depoziteze vopselele în locuri special amenajate, făcând astfel furtul din magazine mult mai dificil… la Bucuresti, Constanța Ploiesti ori Brasov fenomenul mazgalirii peretilor si vitrinelor, continua! Mai nou, sunt vandalizate la Brasov pana si semnele de circulatie rutiera pe drumurile publice, cu consecinte foarte grave in trafic !!

Din  goană după zone propice realizării de graffiti  politic s-au creat si in unele tari europene bande de tineri care dețineau anumite ”teritorii, marcate prin însuși stilul folosit în desene”…
Lupta nocturna pentru păstrarea acestor teritorii a dus la creșterea numărului de acte de violență, ajungându-se, nu in Romania, până la uzul armelor de foc. 
Datorită prohibitiei vopselei și a pericolului de a reveni  prea curand la locul unde se făceau desene graffiti, procesul  de realizare al tag-urilor a decăzut. Graffiti ca metodă de exprimare a fost utilizată și de generația muzicii rap, originară din sudul celebrului Bronx. Guerila Art G. a fost o mișcare, o tendință stradala care a reapărut ici-colo în țările în care a aparut graffiti-ul. Este o modalitate agresivă de expunere a …orice în spațiul public.
Cum s-ar putea crede, asa zisa „Arta stradală” nu are sens  daca, pe bune, a avut vreodata ! – decât în legătură cu evoluția haotica in mediul suburban actual, fiind profund daunatoare si impotriva dinamicii firesti a  vieții moderne. Sensul ei in Bucuresti, Brasov ori Constantza, este profund daunator, departe de a-i acorda o presupusa semnificatie a modului de a percepe  aceasta presupusa „arta ” a respectivilor ! Totul nu-i decat decat o mazgleala agresiva si inepta a unor retardati ! (ddr)

COMENTARII

 1. DOAMNE,AJUTA-I PE ROMANI !

  Întrebat ce va face președintele Iohannis după eșuarea negocierilor PNL-USR-UDMR pentru formarea noului guvern, publicistul Cristoiu a răspuns: “Sigur, asta este o întrebare care pleacă de la credința noastră că …ei au un plan. Nu au niciun plan. Nimeni. Și eu am crezut când l-a desemnat pe Cioloș că e. Nu e niciunul. Dacă întrebați pe oricine din interior nu au niciun plan. Au gândit pe moment”.
  Ion Cristoiu a continuat, susținând că scoaterea USR de la guvernare, prin demiterea lui Stelian Ion de la conducerea Ministerului Justiției, nu a făcut parte dintr-un plan al președintelui Iohannis, ci al lui Florin Cîțu.
  „Mai țineți minte , ne intreaba tot dl.Cristoiu , de cîte ori am zis că acea debarcare a lui Stelian Ion a fost un plan ca USR să plece de la guvernare, să-i fezandeze?… Nu a fost nimic. Dacă era, nu era moțiune de cenzură… N-a fost nimic. …! Nu cred că a fost…. nici Klaus Iohannis , cred că a fost…mortaciunea de Cîțu. Cîțu este un om foarte slab. În general, oamenii foarte slabi fac excese de putere. … Tocmai ei….Da, cățeii fac exces de LATRAT, în raport cu dulăii.
  Ați fost cu mine si la congresul PNL?. Ați văzut, domnule, ăla era bărbat? (…) La un moment dat i-a pierit vocea. Era un pui strâns de gât… Nu se poate așa ceva la un premier!! Avea microfonul. Când ai microfonul , toate difuzoarele alea dau vocea ta. Dar nu numai asta, normal era, când tu emiti forță, era de ajuns să apară acolo și ceilalți să împietrească. Nu știa să se oprească, era ceva groaznic. Lamentabil !! Se vedea că e un …
  pirpiriu politic. Și-atunci sigur că el a făcut excese”,
  ASTA E CAtzU !! .Cine l-a pus premier , il si manipuleaza astfel . Pai daca asta ajunge , cum viseaza, PRESEDINTE ,ne-am nenorocit…Dar nici ca Guvernator, nu ne va fi mai bine…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.