Femeile mai vulnerabile in fata bolilor decat barbatii!

Femeile mai vulnerabile in fata bolilor decat barbatii!

0 56

Femeile sunt mai vulnerabile in fata bolilor decat barbatii, din cauza inegalitatilor sociale. Concluzia apartine unui studiu realizat de Organizatia mondiala a sanatatii (OMS), care avertizeaza ca „este timpul ca fetele si femeile sa primeasca ceea ce li se datoreaza”. „Sa le asiguram ingrijirea si sprijinul de care au nevoie, pentru a se bucura de un drept fundamental in fiecare moment al existentei lor: dreptul la sanatate”, a declarat directorul OMS, Margaret Chan, citata de AFP.

Potrivit raportului, cele mai mari ingrijorari sunt cu privire la situatia femeilor in varsta, tot mai numeroase, din cauza imbatranirii populatiei si a sperantei de viata mai lungi fata de cea a barbatilor. „Societatea trebuie sa se pregateasca inca de acum sa aiba grija de problemele de sanatate si de costurile legate de imbatranire”, prevede documentul.

In acest context, OMS le cere guvernelor sa faca eforturi financiare pentru „a-si asuma costurile pentru asigurarea asistentei medicale in cazul femeilor in varsta”. „Trebuie elaborate politici in ceea ce priveste finantarea sanatatii, reforma pensiilor si impozitelor (…) si, in cele din urma, furnizarea de servicii medicale in locuinte si in comunitate”, se mai arata in studiu.

In timp ce sida, tuberculoza si riscurile asociate sarcinii sunt principalele cauze ale mortalitatii la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 45 de ani, cele de peste 60 de ani au mai degraba probleme cardiace si accidente cerebrale – maladii asociate in mod obisnuit barbatilor.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.