Femeile au fost si sunt in continuare discriminate

Femeile au fost si sunt in continuare discriminate

0 144

In ciuda legilor care stipuleaza egalitatea de sanse si de gen, studiile dovedesc ca discriminarea se practica masiv in Uniunea Europeana, unde femeile castiga cu 20% mai putin decat barbatii. Statisticile arata ca doar 2% dintre femeile victime ale discriminarii in Romania ajung sa se planga in justitie. Proiectul Femina incearca sa le faca femeilor viata mai usoara.
Dicriminarea priveste de cele mai multe ori genul persoanei, aspectul fizic, starea de graviditate a angajatei, varsta inaintata si nationalitatea. In raportul comisiei europene asupra egalitatii dintre femei si barbati din anul 2009, se precizeaza faptul ca decalajul de ocupare a locurilor de munca dintre femei si barbati s-a amplificat intr-o serie de tari printre care si Romania. Situatia cea mai grava o intalnim in cazul femeilor cu educatie primara, a caror rata de ocupare a ascazut cu 8.5%, de la 64,8% in anul 2000 la 56,3% in 2009.
Daca in Europa, femeile detineau in 2010 in parlamentele nationale aproximativ 24% din nr total al reprezentantilor, in Romania, procentul era de 10%. Tara noastra se afla pe locul 24 dintre statele membre, cu o pondere de 12% din totalul posturilor de ministri ocupate de femei. Un studiu al Parlamentului European arata ca femeile castiga cu 20% mai putin decat barbatii, iar 35% din cele de peste 65 de ani traiesc in saracie. Multe femei nu-si cunosc drepturile si de cele mai multe ori nu recunosc discriminarea.
Desi doar 2% din femeile discriminate ajung sa se planga in justitie, fenomenele de abuz si discriminare la locul de munca, au o pondere de 30% , mai ales in sistemul privat.
Femeile trebuie sa stie ca, daca se simt discriminate, pot apela la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, iar apoi pot actiona vinovatii in judecata.Proiectul Initiatorii proiectului vor incerca sa obtina si o completare a cadrului juridic existent, definit de legea 202/2002, care se refera la discriminarea la locul de munca.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.