Femeile agresate trebuie sa stie ca „Se poate si altfel”

Femeile agresate trebuie sa stie ca „Se poate si altfel”

0 599

Peste 75% din femeile agresate de soti se intorc in mediul ostil de acasa. Dependente financiar de partenerul care le face rau, doar jumatate din femeile consiliate juridic dupa scenele de violenta la care sunt supuse inainteaza divort. Cele mai grave situatii sunt cele in care sunt implicati si copii.

Peste 75% din femeile agresate de soti se intorc in mediul ostil de acasa. Dependente financiar de partenerul care le face rau, doar jumatate din femeile consiliate juridic dupa scenele de violenta la care sunt supuse inainteaza divort. Cele mai grave situatii sunt cele in care sunt implicati si copii. Biserica Reformate „Casa Sperantei” si partenerii sai deruleaza o campanie pentru prevenirea violentei domestice, iar sapte femei curajoase au devenit modele pentru semenele lor agresate.

Sapte brasovence curajoase si-au povestit experientele traumatizante prin care au trecut. Cea de-a 13-a campanie pentru prevenirea violentei domestice poarta sloganul „Se poate si altfel” si a fost gazduita de Biserica Reformata „Casa Sperantei”, implicata in asistarea femeilor agresate de partenerul de viata sau care se confrunta cu probleme financiare.

Adapostul de Criza „Esther” din Brasov cazeaza, pe cele 12 locuri disponibile, tim,p de doua-trei saptamani, femeile agresate care au fugit de acasa. Peste 75 % din victime se intorc, insa, in mediul agresiv, pentru ca sunt dependente de omul care le face rau. Sotiile agresate pot fi trimise si intr-un adapost de lunga durata, unde pot sta pana la doi ani. Si in Brasov exista un astfel de adapost, insa are doar sapte camere.

Femeile hotarate sa puna capat suferintei pot fi ajutate sa isi gaseasca si un loc de munca in cadrul proiectului. Doua asociatii partenere ofera training-uri de reconversie profesionala pentru acestea. Preotul Miklós Ménessy, Casa Reformata „Casa Sperantei”viol4

este multumit ca, in sfarsit, sunt femei carora nu le e frica sa spuna „Nu mai da!”, nici psihic, nici fizic, nici in alte feluri.

Doar jumatate din femeile consiliate juridic inainteaza actele de divort, cel mai adesea din lipsa banilor.

Programul ofera solutii si pentru aceasta problema: judecatoria acorda foarte repede acest ordin de protectie, in doar cateva zile, iar femeile trebuie sa stie se poate cere pensie pentru intretinerea copiilor daca isi stabilesc o alta locuinta.

Programul pentru prevenirea si combaterea violentei domestice se desfasoara sub egida Bisericii Reformate „Casa Sperantei”.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.