Felix Motanul il zgarie rau pe Matelot (II)

Felix Motanul il zgarie rau pe Matelot (II)

0 161

I.: Domnul Patriciu a fost un sustinator mai mult sau mai putin direct al variantei de guvernare pe care si domnia voastra ati susþinut-o.
R.: Domnul Patriciu a avut si are in continuare relatii in toate sferele politice, nu e o problema de simpatie, el are o problema de antipatie fata de Traian Basescu.
I.: Ca si dumneavoastra de altfel…
R.: Nu, la mine e mai mult decat antipatie. La mine e o chestiune de convingere ca Romania a pierdut in acesti cinci ani enorm pentru ca Traian Basescu a fost ales. In relatiile externe, unde izolarea noastra este evidenta si nu o sa uit usor momentul in care Silvio Berlusconi l-a dat la o parte ca sa treaca cu primul-ministru nu stiu care, modul in care, la o intalnire de sefi de stat, nimeni nu vorbea cu presedintele meu, eu ma pun in situatia care are un preºedinte care pleaca la Bruxelles si nimeni nu discuta cu el. Sa nu mai discut despre modul in care a administrat relatiile cu Rusia si care ne-a costat si o sa ne coste in continuare, pana la politica interna. Eu, daca m-as intalni cu Basescu si ar incerca sa ma jigneasca in stilul lui de maidanez, cum ii spun eu, raspunsul meu ar fi intotdeauna acelasi, l-as intreba ce a facut concret pentru romani in acesti ani, la modul concret, in afara de show, de atacuri sub centura la foarte multa lume, in afara de lupta lui permanenta pentru imagine.
I.: Macar in privinta ziaristilor am vazut ca aveti aceeasi parere: sunt mai rai decat Securitatea.
R.: Eu am zis nu ca sunt mai rai decat Securitatea, eu am zis ca au luat locul Securitatii, adica toata problema legata de dosare, de investigatii, pentru ca serviciile noastre secrete, care nu stiu daca mai exista, functioneaza, au facut low profile, au trecut asa intr-o stare de ilegalitate, nu mai apar. Si atunci, la vedere, locul lor a fost luat de presa, care a devenit cainele de paza al democratiei, care ne apara pe noi, pe cetateni, de tot ce se untampla rau in societate. Afirmatiile mele, de care vorbeam, au fost facute inainte sa ma maturizez. Destinul mi-a organizat o intalnire cu nefiinta, ca sa nu zic cu moartea, si atunci m-am trezit. Eu am avut in 2001, cand am si hotarat sa cedez averea fetelor, o problema de sanatate foarte grava. Si destinul a facut sa trec peste ea, dar am castigat extraordinar de mult in modul in care privesc viata. Iar acum nu o sa mai auziti de la mine niciodata afirmatii de genul ala, m-am potolit.
I.: Spuneati totusi ca aveti reprosuri la adresa PSD?
R.: Ca nu iese de la guvernare. Vorbim doar de obiectii care pot fi indreptate daca e sa vorbim de domeniul trecutului: nu trebuia sa faca alianta cu PDL, nu trebuia sa ia ministerele pe care le-a luat.
I.: Puteti iesi dumneavoastra din alianta….
R.: Nu rezolva nimic daca iesim noi, alianta trebuie sa iasa de la guvernare.
I.: Credeti ca presedintele Basescu va candida?
R.: Daca urmatoarele sondaje de opinie o sa-l arate sub 30%, lucru foarte posibil, nu va mai candida. El, daca nu e sigur ca va castiga, nu va candida.
I.: Pe cine vedeti presedinte din toamna?
R.: Daca nu apar surprize, Mircea Geoana.
I.: Credeti asadar ca presedintele Basescu e in ultimele zile de mandat, indiferent daca va candida sau nu.
R.: Starea lui de nervozitate, lipsa lui de fermitate. El a castigat foarte mult prin fermitate si faptul ca nu se mai controleaza frecvent, si foamea asta de imagine – il vedem si in biserici, si la targuri, peste tot, omniprezent – asta denota disperare. Parerea mea este ca domnul Basescu va ceda psihic.
I.: Ce va face sa credeti asta?
R.: Faptul ca ii tremura mana cand tine paharul. Ii face asa paharul. Asta e boalã psihica, nu vorbesc de bautura neaparat. Nu sunt medic, nu sunt…, dar nu mi se pare normal sa faca mana asa. Iar asta e o chestiune psihica. Doi: chiar daca va candida, pierde. Romanii au investit in Traian Basescu speranta, au crezut ca Traian Basescu va decapita coruptia, va fi alaturi de oameni si i-a tradat la toate capitolele. Nu avem tepe cu corupti in Piata Victoriei, oamenii nu traiesc mai bine, ba din contra, iar el a dezamagit.

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.