Fed Cup – România învinge Canada și promovează în Grupa Mondială ...

Fed Cup – România învinge Canada și promovează în Grupa Mondială a tenisului feminin

0 644

Echipa feminină de tenis a României a promovat în Grupa Mondială a Fed Cup după ce a învins Canada (3-1), duminică, la Montreal, grație punctului adus de Alexandra Dulgheru, care a dispus de Francoise Abanda cu 3-6, 7-5, 6-2. România a revenit în eșalonul de elită al Fed Cup din care nu a mai făcut parte după 1992. În primul tur al Grupei Mondiale II, tricolorele au trecut de Spania, în februarie, la Galați, cu scorul de 3-2, iar acum au învins Canada, la ea acasă.

Echipa condusă de Alina Cercel-Tecșor a obținut acest succes senzațional în condițiile în care nu a contat pe cea mai bună jucătoare a sa, Simona Halep (numărul trei mondial) și nici pe Monica Niculescu (merită o mențiune și Sorana Cîrstea, chiar dacă pentru moment este ieșită din formă).

Mai mult, în condițiile în care Irina Begu, prima rachetă a echipei de la Montreal, a acuzat probleme fizice în primul său meci, punctele echipei noastre au fost aduse de Alexandra Dulgheru (două) și Andreea Mitu, o debutantă în Fed Cup.

Dulgheru, după victoria remarcabilă reușită sâmbătă în fața vedetei Eugenie Bouchard (7 WTA), cu 6-4, 6-4, a făcut un meci eroic, cu Francoise Abanda, după ce talentata jucătoare de 18 ani a câștigat primul set și a condus cu 4-2 în al doilea.

Alexandra a început meciul în forță și a avut 2-0, dar apoi jocul său s-a rupt, Abanda (victorioasă în fața Irinei Begu) a jucat fără complexe, a ăntors scorul și a ajuns la 5-2. Dulgheru a încercat să rămână în set, a mai luat un ghem, dar jucătoarea de origine cameruneză s-a impus cu 6-2, după doar 33 de minute.

Dulgheru a început cu dreptul și setul secund, a avut 1-0 după ce a salvat două mingi de break, cele două au mers cap la cap până la 2-2, când Abanda a câștigat pe serviciul româncei, iar apoi s-a distanțat la 4-2. Dulgheru (69 WTA) a redus din handicap, iar apoi a egalat pe serviciul jucătoarei gazdă (260 WTA). Alexandra a luat și al treilea ghem consecutiv, după o minge de break salvată, a condus cu 5-4 și 6-5, iar apoi a luat setul (7-5) după 59 de minute de luptă.

În decisiv, Abanda a debutat cu un break la zero, dar Alexandra a replicat imediat, jucătoarele și-au făcut serviciul în următoarele trei ghemuri, dar Dulgheru a forțat la momentul potrivit, reușind un break foarte important la 3-2 (break ”alb”) și s-a desprins la 4-2. Neexperimentata Abanda a cedat, iar Dulgheru a obținut victoria (6-2), în după două ore și 11 minute de joc.

Românca a făcut 31 de erori neforțate în acest meci, dar Abanda a avut 50, Dulgheru a reușit 16 lovituri direct câștigătoare, față de cele 23 realizate de adversară. Un procentaj favorabile Alexandrei a fost și la mingile de break transformate (75%, 6 din 8), față de 4 din 11 Abanda (36%).

Andreea Mitu da si ea de pamant cu Eugenie Bouchard
Echipa feminină de tenis a României a preluat conducerea fata de Canada, după victoria de senzație reușită de Andreea Mitu în fața numărului 7 mondial, Eugenie Bouchard, cu 4-6, 6-4, 6-1, duminică, la Montreal, în meciul de baraj pentru Grupa Mondială a Fed Cup.

Mitu, numărul 104 mondial, a reușit cea mai mare victorie a carierei sale, și a adus un punct foarte important echipei noastre, care poate fi decisiv pentru soarta confruntării. Bouchard a pierdut ambele partide din această confruntare, după ce sâmbătă a fost întrecută de Alexandra Dulgheru cu 6-4, 6-4.
Andreea Mitu a înlocuit-o forțat pe Irina Begu, accidentată în timpul meciul de sâmbătă cu Francoise Abanda, însă a făcut un meci perfect, câștigând împotriva tuturor calculelor, după o oră și 58 de minute.
În primul set cele două jucătoare au mers cu serviciul până la 3-2, când Bouchard a reușit break-ul, dar Mitu a replicat imediat, egalând la 4-4. Bouchard a preluat conducerea cu 5-4, iar apoi a reușit să își adjudece setul pe serviciul româncei, cu 6-4, după 40 de minute.
Mitu a început excelent manșa secundă și a condus cu 2-0, Bouchard a revenit și a egalat, a condus cu 3-2 și 4-3, dar Andreea a jucat din ce în ce mai bine, cu tot mai multă încredere, a egalat (4-4), a reușit un break pentru 5-4, și a luat setul cu 6-4, după ce a salvat patru mingi de 5-5.
În decisiv, Andreea Mitu s-a desprins la 2-0, Bouchard a reușit să își ia o dată serviciul, după care au urmat două ghemuri albe pentru jucătoarea noastră, care a încheiat setul cu un sec 6-1.
Mitu a reușit cinci ași în acest meci (Bouchard doar unul), a comis 7 duble greșeli (Bouchard 8), a fost net superioară la loviturile directe câștigătoare (31-12), comițând și mai multe erori neforțate (36-28).

Scurt istoric

România, nu a mai jucat în eșalonul de elită al Fed Cup din 1992, a trecut în primul tur al Grupei Mondiale II de Spania, în februarie, la Galați, cu scorul de 3-2. Canada, fără principala sa jucătoare, Eugenie Bouchard, a fost învinsă cu 4-0, la Quebec, de Cehia, deținătoarea trofeului.

România și Canada s-au întâlnit o singură dată până acum în Fed, Cup, în 1983, în Elveția (Zurich), când echipa noastră se impunea cu 3-0 în primul tur al Grupei Mondiale. Lucia Romanov a învins-o cu 6-2, 6-3 pe Angela Walker, Virginia Ruzici a dispus cu 7-6, 6-0 de Carling Bassett, iar perechea Florența Mihai/Lucia Romanov a câștigat cu 6-3, 6-4 disputa cu cuplul Carling Bassett/Jill Hetherington.
Rezultate tehnice:
Francoise Abanda — Irina Begu 4-6, 7-5, 6-4
Alexandra Dulgheru — Eugenie Bouchard 6-4, 6-4
Andreea Mitu — Eugenie Bouchard 4-6, 6-4, 6-1
Alexandra Dulgheru – Francoise Abanda cu 3-6, 7-5, 6-2.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.