Favorizarea tiganilor

Favorizarea tiganilor

0 164

Se pare ca, mai nou, va trebui sa luptam pentru drepturi egale si cu tiganii. Nu ajunge ca avem un presedinte ca vai de mama lui, ca Justitia e chioara rau, ca Politia joaca table la martz si poarta-n casa cu mafiotii marilor clanuri care pun tot mai mult stapanire pe cotidian, in timp ce noi nu stim ce sa mai punem pe masa de Sfintele Pasti, ca ungurii sapa la temelia unitatii teritoriale a tarii. Nu contest dreptul la invatatura a acestei etnii si nici nu ma opun prezentei bronzate prin scoli si universitati, dar acestea este de dorit sa se petreaca pe cale fireasca, nu cu forcepsul. Cunosc tigani care au copii pe la scoli mai mult sau mai putin inalte, constienti ca doar prin invatatura omul isi poate asigura o pozitie sociala mai buna. Dar de la aceasta normalitate si pana la asigura, din banii dati si de mine la buget, burse unora care au tenul mai inchis la culoare, este un pas pe care nu pot, moral, sa-l accept.
60 de burse de studiu puse la dispozitie de Fondul de Educatie pentru Rromi (REF) si Institutul pentru o Societate Deschisa (OSI). Pentru programul „Burse medicale pentru rromi. Leadership in sanatate: o generatie de profesionisti in domeniul sanatatii” pot fi accesate de studentii de etnie rroma care studiaza intr-o universitate de medicina sau farmacie acreditata de stat sau
intr-un colegiu medical, indiferent daca invata la zi sau la fara frecventa. Studentii vor fi selectati in principal pe baza meritelor academice, dar si in functie de motivatia profesionala. Data limita de aplicare este 30 mai, iar bursele, ce vor fi finantate de Institutul pentru o Societate Deschisa, vor acoperi toate cheltuielile legate de studiu pe parcursul unui an universitar.
In aceste sume vor fi incluse cazarea, transportul, manualele, rechizitele, dar si taxele de participare la conferinte, seminarii, diverse evenimente si abonamente la biblioteci.
Nu o mai lungesc pentru ca ma apuca pandaliile si mai scriu cine stie ce, de va trebui sa ajung coleg de garsoniera cu Gigi Becali. Vreau doar sa intreb: de ce nu ii ajuta, pe coetnicii lor, gasca de bogatani tigani, cu palate si clanuri si justitie de stat in stat, prin acel stabor, de care autoritatile nu au voie sa se atinga, la fel cum nu se pot atinge de legile lor interne, in timp ce aceasta etnie are voie sa imi alce in picioare incercarea de a fi cat mai civilizat?
Si repet, a nu stiu cata oara: nu am nimic cu apartinatorii acestei etnii atata vreme cat membrii ei se incadreaza in societatea in care incercam sa traim cu totii. De aceea nu pot suferi aceste „ajutoare” oferite fara vreun merit deosebit, in timp ce multi romani nu-si pot trimite copiii la invatatura pentru ca, din partea materiala, nu au cum. Un subiect de meditatie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.