Fata netelegenica a paradei Junilor

Fata netelegenica a paradei Junilor

0 149

Desi n-a plouat chiar ca in alti ani, cand aversele suspendau chiar si cu o saptamana petrecerea Junilor, stropii de ploaie au rarit serios randurile brasovenilor veniti sa asiste la actul final al Zilelor Basovului. Parada Junilor, porniti din centrul orasului pentru a urca sa petreaca la serbarea campeneasca de la Pietrele lui Solomon, a fost urmata de un alai numeros de locuitori ai orasului. Cei mai hotarati sa incinga petrecerea au sfidat rafalele de ploaie care cadeau din cand in cand si au ramas alaturi de Brasovecheni, Tineri, Batrani, Rosiori, Albiori, Curcani si Dorobanti pana la final.
Desi vremea a adus oarecum cu ceea ce se intampla cu o saptamana inainte, cand soarele zgarcit si pe alocuri ploaia voiau cu tot dinadinsul sa-i descurajeze pe brasovenii iesiti la iarba verde, simtul civic al locuitorilor nu s-a mai facut simtit ca acum sapte zile. Atunci, cei care alesesera sa chefuiasca pe un petic de iarba si au incins gratarele s-au comportat la final precum niste adevarati ecologisti. Camerele de filmat venite sa surprinda traditionalele mormane de gunoaie pe care petrecaretii le lasa in urma lor de fiecare data cand fac o iesire in natura n-au gasit nimic demn de inregistrat pe pelicula. Nici urma de peturile, hartiile si resturile care completeaza in mod grotesc peisajul natural dupa picnicurile brasovenilor.
Sa se fi civilizat brusc concetateni nostri? O intrebare la care am fi raspuns mai usor daca jandarmii n-ar fi patrulat constant printre corturile si paturile asternute pe iarba. Prezenta lor si sfaturile pe care le-au dat amatorilor de gratare au ajutat si ele la pastrarea intacta a naturii. Se pare ca romanii, cel putin la Brasov, invata sa chefuiasca ecologic.
In Duminica Tomii, insa, civismul si respectul pentru natura si sarbatoare au luat o mica vacanta. Nu e vorba neaparat de gunoaie post-festum. Ci de apucaturile citadine, pe care brasovenii le-au carat cu ei pana aproape de Pietrele lui Solomon. Multi dintre curiosii veniti sa vada junii si bidiviii lor nu s-au obosit sa parcurga Scheiul pe jos. Au urcat cu masinile cat au putut de sus, dupa care le-au parcat alandala. Soferul autobuzului care face cursa pe-aici a fost nevoit sa dea adevarate probe de indemanare pentru a evita autoturismele abandonate la voia intamplarii. O seama de brasoveni au tinut mortis sa concureze caii junilor cu caii lor putere. A castigat nesimtirea si nepasarea fata de natura si traditie.
Probabil ca una din masurile necesare pentru conservarea Sarbatorii Junilor ar fi ca pe viitor sa se interzica traficul auto pe stradutele Scheiului, iar petrecerea sa fie una pedestra.
Singura scuza pentru cei care n-au respectat Ziua Junilor este ca nici Junii, cei Tineri mai cu seama, nu se sinchisesc prea tare de traditie. Intrebat de un reporter despre semnificatia aruncarii buzduganului, un imberb cu parul oxigenat pe sub palaria traditionala a spus ca maciuca se arunca pentru ca asa-i obiceiul.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.