Fastfoodul poate provoca Alzheimer

Fastfoodul poate provoca Alzheimer

0 82

O hrana bogata in glucide si lipide poate provoca si favoriza, conform unui studiu, imbolnavirea de Alzheimer.
Oamenii de stiinta din Suedia au hranit timp de noua luni niste soareci modificati genetic cu alimente bogate in glucide, lipide si din cele ridicand nivelul colesterolului. Dupa aceasta perioada au descoperit modificari chimice in creierele animalelor, modificari asemanatoare cu cele ale bolnavilor de Alzheimer.
Dupa cum suna comunicatul Institutului de Cercetari „Karolinska” din Stockholm, s-a observat un surplus de fosfati care face ca anumite celule sa nu mai functioneze normal.
Studiul a mai relevat o diminuare a unei proteine importante in procesul de gandire, numita Arc, dupa cum a descoperit Susanne Akterin si echipa de cercetatori condusa de ea.
Modificarea genetica la soareci a fost necesara pentru a imita efectul unei variante a genei umane numite apoE4, care este socotita raspunzatoare drept cel mai mare factor de risc in dementa si care este colaboratoare in circulatia colesterolului.
De Alzheimer siboli asemanatoare si inrudite sufera in prezent peste 25 de milioane de oameni, cu tendinta de dublare a numarului de imbolnaviri in urmatorii douazeci de ani, ca sa nu mai amintim si de alte efecte ale unui regim alimentar nesanatos. Iar o asemenea alimentatie nesanatoasa, tip Fast food, influenteaza negativ mai ales organismele in dezvoltare ale copiilor si adolescentilor. De aceea parintilor, in primul rand, le revine sarcina de a o lasa mai moale cu acel comod „ia-ti si tu ceva de la chiosc” cand stiu ca preferintele odraslelor se opresc la chipsuri sau hamburgheri sau hot-doggs, in locul acestora punandu-le de acasa in traista pentru scoala mai ales fructe indigene si tartinele pe care le mancam si noi in timpul pauzelor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.