Fasia Gaza si teritoriile Gazului

Fasia Gaza si teritoriile Gazului

0 152

Desi considerata acum cel mai fierbinte loc de pe Planeta, fasia Gaza risca sa fie deposedata de statutul belicos pe care nu si-l doreste. Petecul de pamant aflat in litigiu sangeros intre israelieni si palestinieni este sediul unui conflict fara sfarsit. Tocmai din pricina perenitatii starii de razboi de acolo, raidurile aeriene sau terestre ale Israelului ori atacurile fortelor Hamas nu mai depasesc de mult pragul de interes. Sunt doar un nou atac si o noua riposta. Dupa scurte momente de acalmie, poti paria toti banii ca vor urma altele. Armistitiile atat de invocate si obtinute cu pretul a indelungi negocieri sunt glume sinistre in fata apetitului razboinic al celor doua tabere. Drama umana care se consuma acolo este provocata, dar si minata permanent, de setea de sange a combatantilor, drapata in sentimente religioase. Violenti si razbunatori, si unii si altii isi expun propriii cetateni la carnagii zilnice. Locuitorii Fasiei Gaza vietuiesc nu pe un butoi, ci pe un depozit de pulbere, care sare frecvent in aer.
Dar nici macar asa jalnicul petec de pamant nu mai poate aspira la statutul de loc cu cel mai multe victime de pe Pamant. Teritorii cat se poate de europene si ferite de conflicte de soiul asta reclama astazi aceasta postura. Nu minuscula Fasie Gaza ci ditamai teritoriile Gazului sunt hectarele cel mai incercate in aceste zile. A fost de-ajuns ca tarul Putin sa ordone inchiderea robinetelor Gazprom pentru ca Europa sa ajunga sa-si blesteme nenorocita de pozitionare in serie de-a lungul conductei de gaz ce pleaca din Rusia si strabate o buna parte din continent. Recentul incident elaborat la Kremlin a reamintit lumii si in special Europei ca o zona mortala nu trebuie sa fie neaparat fierbinte. Este chiar mai letala cand este inghetata, asa cum sunt acum apartamentele bulgarilor, 100% dependenti de gazul rusesc, dar si imobile din tari aflate chiar in inima Occidentului. Europeni din cei mai de soi sunt expusi suflului inghetat ce bate in calorifere direct din Rusia lui Putin. Ironic cum Estul Indepartat da o lectie de globalizare Vestului care a inventat termenul si se credea pana acum singurul lui beneficiar! In satul global care este lumea moderna, padurarul este rus.
Pe harta umilintei europene, Teritoriile Ocupate de Gazul rusesc sunt mult mai extinse decat Fasia Gaza din Orientul Mijlociu. Iar victimele, desi n-au sucombat (inca), sunt infinit mai numeroase. Sute de mari consumatori industriali pusi pe butuci, sute de mii de institutii blocate, milioane de oameni expusi frigului. Desprinderea de Rusia s-a dovedit a fi de fapt o tragica dependenta. Cordonul ombilical ce leaga Europa de tara lui Putin are dimensiunile respectabile ale unei conducte de gaz. Maica Rusia nu e o metafora exaltata, dar e o mama vitrega.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.