Fără precedent: Armata a REFUZAT să ia parte la ceremonia de dezvelire...

Fără precedent: Armata a REFUZAT să ia parte la ceremonia de dezvelire a statuii Regelui Ferdinand de la Oradea

0 194

Fapt fără precedent la Oradea: Ministerul Apărării Naționale a refuzat să trimită soldați pentru a participa la ceremoniile de dezvelire a statuii Regelui Ferdinand din Piața Unirii.
Viceprimarul Florin Birta acuză faptul că în spatele deciziei stau interese politice. Acesta spune că Ministrul Leș, reprezentant al PSD, a vrut să se răzbune pe primarul Oradei, care este de la PNL.

Pe de altă parte, militarii în rezervă din Oradea și mai târziu, din întreaga țară, au acuzat conducerea Primăriei Oradea pentru că a dat jos statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii, pe care au finanțat-o.
Într-o scrisoare adresată MApN, Sindicatul Cadrelor Militare avertiza că atât militarii activi cât și cei în rezervă din Oradea „sunt în pragul revoltei, datorită insultei aduse armatei de primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Florin Birta prin demolarea ilegală a monumentului lui Mihai Viteazul din centrul orașului”.

De altfel, în textul de pe 16 mai, SCMD făcea apel ca Ministrul Leș să interzică militarilor activi să participe la „circul antinațional programat la Oradea pe data de 23 mai”.
La rândul său, primarul Ilie Bolojan s-a arătat foarte afectat de absența Armatei de la evenimente. „Dumneavoastră sunteți onorați că sunteți aici, în acest moment istoric pentru orașul nostru, iar orașul rămâne cu statuia demnității noastre, cu o statuie care ne amintește de o Românie europeană, de o Românie demnă, de o Românie a valorilor și sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostașii, generalul Moșoiu – îi vedeți acolo? – ei defilează.

Ne putem supăra pe unii sau pe alții, pe un Guvern sau pe altul, dar pe țara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător, într-o funcție sau alta, dar pe Armata Română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează”, a comentat primarul la dezvelirea statuii.

Primarul Bolojan a promis că următoarea statuie inaugurată va fi a marelui filantrop român, Emanuel Gojdu. https://www.activenews.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.