Fara poponari la Vatican!

Fara poponari la Vatican!

0 598
Papa Francisc a refuzat să valideze propunerea preşedintelui François Hollande pentru postul de ambasador al Franţei la Vatican deoarece candidatul ar fi homosexual. Situaţia afectează relaţiile dintre Paris şi Sfântul Scaun, relatează „Le Journal du Dimanche”, citat de Mediafax. Papa Francisc le-ar fi spus mai multor cardinali că nu va ceda insistenţelor şi nu va accepta ambasadorul propus de Franţa
 
Potrivit revistei franţuzeşti, de câteva zile aproape toată lumea de la la Quai d’Orsay este aproape sigură că ambasadorul ales la 5 ianuarie de către preşedintele Republicii pentru postul de la Vatican nu va fi agreat de către Papa Francisc, în contextul în care Sfântul Scaun a intrat într-o „perioadă de tăcere”. Astfel, a devenit clar că este necesar ca Franţa să facă o nouă propunere.
Numele a trei „competitori” circulă deja – Emmanuelle D’Achon, secretar general al ministrului de Externe, care a fost ambasadoare în Irlanda, ambasadorul în Arabia Saudită Bertrand Besancenot şi René Roudaut, aflat la post la Berna. Cei doi diplomaţi sunt căsătoriţi şi au copii.
Revista „Le Canard Enchaîné” a scris că Vaticanul nu l-a dorit pe Laurent Stéfanini, celibatar şi fără copii, reputat pentru profesionalism şi discreţie, un fin cunoscător al jocurilor de culise din administraţia Vaticanului, din cauză că ar fi gay.
 „Dacă o persoană este gay şi-l caută pe Dumnezeu cu bunăvoinţă, cine sunt eu să o judec?”, declara Papa Francisc la bordul avionului care-l aducea de la Rio. Însă a precizat că nu-i plac activităţile de lobby IN ACEASTA DIRECTIE.
Curia s-a temut că această nominalizare ar putea să fie interpretată ca un semnal politic şi folosită în acest sens. „Sunt peste 100 de state reprezentate la Vatican. Este un subiect sensibil”, a declarat un specialist pentru revistă.
Astfel, Franţa a aflat că deschiderea de care dă dovadă Vaticanul are anumite limite, printr-o „decizie luată de însuşi Papa”, a subliniat un expert.Scrisoarea pe care arhiepiscopul Parisului, a trimis-o pe 11 februarie Consistoriului cardinalilor întrunit pentru a agrea ambasadorul propus de Franţa nu a schimbat decizia. Jean-Louis Tauran, cardinalul Camerlengo al Sfintei Biserici, a intervenit în favoarea lui Laurent Stéfanini, însă Papa le-a spus mai multor cardinali că nu va ceda.
Este vorba despre al doilea incident de acest fel, scrie revista, care precizează că în perioada 2007-2008 postul a rămas vacant deoarece fostul papă Benedict al XVI-lea a refuzat propunerea unui ambasador francez aflat într-o uniune civilă.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.