Fără o reglementare a prețurilor la energie și la gaze, nu supraviețuim!

Fără o reglementare a prețurilor la energie și la gaze, nu supraviețuim!

0 271

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, susține că Guvernul trebuie să treacă la reglementarea prețurilor la energie și la gaze, în caz contrar existând riscul închiderii în masă a firmelor românești. Acesta a primit semnale din toată țara că societățile nu mai au acces la gaze, din cauza rezilierii unilaterale a contractelor de către furnizori. Totodată, reprezentantul IMM-urilor arată că măsura Executivului de a plafona doar 85% din prețurile energiei pentru întreprinderile mici și mijlocii nu face decât să le îngroape.

60.000 de IMM-uri sunt în pericol să se închidă, producând aproape 600.000 de șomeri. Companiile furnizoare de gaze refuză să mai încheie contracte cu acestea, iar prețurile la energie electrică au ajuns la un nivel insuportabil. Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, ne spune că a primit mesaje din țară, în principal de la cei care activează în agricultură, în industrie, în construcții, prin care se semnalează că au fost notificați că li se reziliază contractele de furnizare gaze. ”Acum nu știu dacă motivul este că nu ar mai fi gaze, cât probabil un anumit tip de încercare de a specula momentul. Probabil furnizorii vor să aștepte să vadă cum se va aplica noua modificare legislativă și pe acel 15% care nu este acoperit de subvenționare să poată să vină cu alte prețuri, eu acolo văd un pericol. De altfel, ceea ce noi am atras atenția este că trebuie să se continue în direcția găsirii unei formule de subvenționare a întregului preț, pentru că, dacă, prin absurd, mai înțelegi la populație, să facă economie, mai stingi un bec, dai căldura mai încet, dar la firme, la IMM-uri, cum faci economie? Scoți echipamentele din priză și nu mai funcționezi? Riscul este ca acel procent de 15% neacoperit de subvenție să îngenuncheze, de fapt, firmele. Totodată, am mai primit semnale de la societăți că li s-au mărit de foarte multe ori prețurile la energie și la gaze”, ne-a declarat reprezentantul IMM-urilor, Florin Jianu.

Nu plafonarea prețurilor este soluția
Este necesară o reglementare clară și pentru gaze și pentru energie, susține Florin Jianu, care a atras atenția Guvernului încă de la început că aceasta este singura soluție. ”Este nevoie de un preț reglementat cu care iei de la producător, care are o marjă de profit, transportatorul, o marjă de profit și furnizorul, o marjă de profit. Și pentru ce rămâne neacoperit în economie, acel 20% din import, să poți să subvenționezi. Aceasta este soluția. Toate încercările pe care le vedem acum nu le înțelegem. Iar argumentul că nu se poate reveni la prețuri reglementate nu stă în picioare, atâta vreme cât statele dezvoltate europene naționalizează producătorii din sectorul energetic. Fără o reglementare a prețurilor, așa cum a avertizat și ministrul Economiei, vor urma închideri de firme, intrări în economie din ce în ce mai puține și instabilitate generală, cu șomaj, scădere a nivelului de trai și inflație. Statistica oficială de la Registrul Comerțului arată că în acest an s-au închis cu aproape 20% mai multe firme decât în 2021, care a fost an de criză, anul acesta considerându-se un an de revenire. Iar intrarea în economie, adică firmele nou deschise, a fost și ea mai redusă cu 10%”, ne-a precizat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. Acesta spune că a făcut, prin asociația pe care o reprezintă, nenumărate demersuri pe lângă Guvern, a trimis programe, a tras semnale de alarmă cu privire la Fondul de Modernizare. ”Am spus încă din iarna anului trecut să începem investițiile în IMM-uri pentru a deveni mai independente energetic la începutul anului, ca să nu ne prindă din nou iarna. Acum degeaba spun cei de la Guvern că o să înceapă programe, că este tardiv, vine iarna într-o lună, nu apuci nici să instalezi panouri”, a mai afirmat Florin Jianu.

Consumul, în cădere liberă
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, situția s-a deteriorat masiv. Consumul final de energie electrică în primele 7 luni ale acestui an a fost de 30.873,4 milioane kWh, cu 4,9% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 4,1%. Iluminatul public a înregistrat o creștere cu 9,4%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,9%. Totodată, Producția de gaze naturale a scăzut în aceste luni cu 209,2 mii tone echivalent petrol, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar importurile de gaze au scăzut și ele cu 271,5 mii tone echivalent petrol. (V.T.)

Sursa: national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.