Fără o alternativă – românii încă mai dau credit coaliției de guvernare...

Fără o alternativă – românii încă mai dau credit coaliției de guvernare PSD – PNL – UDMR

0 143

În a doua decada a lunii septembrie (în perioada 8 – 22 septembrie) „sondorii” de la CURS au chestionat românii cu privire la „creditul” care îl mai acordă celor care ne guvernează. Din informațiile distribuite presei PSD și PNL dețin majoritatea în preferințele alegătorilor. Dacă voturile ar fi numărate acum, cele două formațiuni din coaliția de guvernare ar putea forma împreună guvernul, fără să aibă nevoie de altă susținere parlamentară. Aceasta, desigur, în cazul în care estimările se vor confirma la vot…

Sondaj CURS, realizat la nivel național,confirmă faptul că PSD se bucură de susținerea a 35% dintre alegători. Pe locul al doilea, se clasează PNL, cu 22%, un procent apropiat de cel pe care l-a obținut după alegerile din 2020.
În aceste condiții, (35%+22%+ redidistribuirile – duc spre o majoritate confortabilă) dacă estimările sociologilor se vor confirma la vot, cele două formațiuni ar putea forma guvernul având o majoritate confortabilă.
Pe locul al treilea în clasamentul partidelor, se situează AUR, formațiunea populistă, cu 15%.
USR se menține pe locul al patrulea, însă sub 10%, (8%), fapt ce ar trebui să dea de gândit conducerii partidului.
Urmează UDMR, la limita pragului electoral, cu 5%! Fără ajutor NU intră în Parlament, practic, de peste un deceneu, nu prea mai are cine să-i voteze!.
PMP și PUSL cu cîte 4%. Eforturile lui Victor Ponta de a duce partidul la PSD confirmă situția din teren.
Partidul SOS România cu vocala senatoare Diana Șoșoacă, este cotat surprinzător cu 2%.

Cei mai trist, sondajul realizat de CURS, confirmă faptul că majoritatea românilor se pregătesc pentru o înrăutățire a nivelului de trai. În contextul apropierii anotimpului rece. Aproape 80% (mai exacr 79%) dintre cei chestionați sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție greșită în Clonia Romănia. Aceștia indică drept principale probleme pe care ar trebui să le rezolve guvernul prețurile, criza economică, pensiile și salariile.
Un procent de 84% dintre cei intervievați în cadrul sondajului susțin că sunt destul de afectați și foarte afectați de creșterea prețurilor. Marea majoritate, 98%, se așteaptă să existe noi creșteri de prețuri în lunile următoare. Scumpirile vor fi, în principal, la energie, alimente și întreținere, iar 62% cred că scumpirile vor fi la carburanți.
Un procent de 82% sunt de părere că actuala creștere a prețurilor și criza energetică sunt foarte mult influențate de războiul din Ucraina.

Conform informațiilor prezentate, sondajul  CURS a fost realizat pe un eșantion de 1015 respondenţi. Votanţi, în vârstă de 18 ani şi peste. Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat. Cercetarea s-a desfășurat în această lună, între 8 și 22 septembrie.
Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion a fost de +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților.
Autorii sondajului pretin că eșantionul a fost realizat pe baza ultimelor date INS. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.