Fara masini non-euro in Romania

Fara masini non-euro in Romania

0 61

Veste proasta pentru cateva milioane bune de romani. Comisia Europeana dezbate in aceste zile o directiva care, ar putea obliga Romania sa scoata din circulatie toate masinile care au motoare non-euro. Un calcul simplu ar arata ca la ora actuala in tara noastra sunt apoape 3 milioane de astfel de masini.
„Cred ca, daca va fi adoptata aceasta directiva, Romania va avea probleme. 60% din parcul auto al Romaniei este non-Euro, ceea ce inseamna ca ele trebuie retrase de pe piata”, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.
In tara noastra sunt inregistrate, la ora actuala, la Registrul Auto Roman 4,9 milioane de masini, peste 2,9 milioane fiind cu motoare non-euro si vor trebui sa se supuna directivei europene. In cazul in care directiva va intra in vigoare, data limita pana la care nu va mai trebui sa circule nicio masina non-Euro este 1 ianuarie 2012. O alta veste proasta este ca cei care au masini non-euro nu vor primi nici o recompensa materiala in schimbul masinilor pierdute. Statul va suporta doar costurile de casare si dezmembarare a autovehiculelor ce nu respecta normele de mediu. Singura cale de a mai amortiza pagubele este programul de innoire a parcului auto, care presupune acordarea de catre stat a unei sume de 4.000 de euro oricarui posesor al unei masini mai vechi de 12 ani care isi da automobilul la casat. Aceasta suma va putea fi folosita doar ca avans la achizitionarea unui autovehicol nou.
„Anul trecut au fost casate 16.500 de masini, iar anul acesta vrem sa casam 30.000 de unitati. Daca vom avea fonduri mai multe vom extinde acest program pentru a reduce numarul masinilor de acest gen de pe piata”, a mai declarat ministrul Korodi.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.