Fără lideri, poporul român nu este decât o turmă!!

Fără lideri, poporul român nu este decât o turmă!!

0 114


In ultimul deceniu, la indicatia premierului Orban Viktor Ungaria cumpără de ani buni clădiri istorice din orasele ardelene. Statul maghiar a devenit astfel  proprietarul a zeci de imobile de patrimoniu din Transilvania, mai ales construcţiile care au legătură cu istoria Ungariei,
Majoritatea acestor clădiri sunt degradate şi necesită mari investiţii pentru renovarea lor. Deşi legea obliga statului român sa le protejeze si sa le intretina, a renunţat frecvent la dreptul de preemţiune pentru aceste monumente istorice  unice.
Acum câţiva ani, mai multi deputati PNL,  atrăgea atenţia că „Ungaria cumpără la preturi de nimic cladiri monument de patrimoniu din Aredal, guvernul român ignorand  obligatia ce o are de conservare a patrimoniului naţional”.
Sunt ignorate grosolan proceduri de evaluare a monumentelorde patrimoniu, în stare de degradare Autoritatile judetene aproba inconstient vânzarea patrimoniului statului român. Am ajuns pana acolo să cedam străinilor actiunea de salvare a monumentelor naţionale. un singur exemplu:
Clădirea fostului Hotel „Dacia” din Satu Mare (în foto) a fost achiziţionată de către „una dintre cele mai importante entităţi de management al activelor din Ungaria, deţinute chiar de scatre statul maghiar.!!
Obiectivul declarat de Manevi Zártkörű Részvénytársaság, controlată de Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (Compania Naţională de Management al Activelor turistice din ţara vecină), este de a conserva şi dezvolta în beneficiul Ungariei activele tangibile şi intangibile ale patrimoniului naţional romanesc, de catre 450 de companii şi până la monumente de patrimoniu şi opere de artă.
Statul român asistă în continuare, criminal, la achiziţionarea tot mai agresivă, de către statul maghiar, a clădirilor istorice din Transilvania. Bai Statule Roman, sunteti  nebuni? Nu bagati de seama tocmai romanii devenim chiriasi in Romania?
Reprezentanţii de decizie renunţa criminal la dreptul de preemţiune pentru mai multe clădiri exceptionale de patrimoniu scoase inconstient la vânzare şi care intră inevitabil în proprietatea statului maghiar.
Potrivit Legii privind protejarea Patrimoniului istoric, „Monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune ale statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării”.
Aceeaşi Lege spune că „În actele de înstrăinare, concesionare, închiriere, dare în administrare sau dare în folosinţă gratuită a monumentelor istorice se va menţiona regimul de monument istoric al imobilelor şi obligaţia protejării acestora.”Însă, până în momentul în care o clădire de patrimoniu intră în proprietatea cuiva sau a altui stat!!, in cazul de faţă Statul Maghiar- importante instituţii ale statului român trebuie să renunţe chiar la dreptul de a-l cumpăra…
Cine sunt tradatorii?
Legea privind protejarea monumentelor istorice mai spune că „În cazul în care Ministerul Culturii şi Cultelor sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor nu îşi exercită dreptul de preemţiune (…), acest drept se transferă autorităţilor publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile”. Nici Ungaria, daca intocmea aceasta LEGE nu putea sa o faca mai tradator!!
Concluzia este că, orice gânduri conspiraţioniste ar avea statul maghiar, principalul vinovat al instrăinării  este tocmai statul român care îşi lasă de izbelişte majoritatea clădirile de patrimoniu.(D.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.