FAQ despre Recensamantul Romaniei (I)

FAQ despre Recensamantul Romaniei (I)

0 214

Recensamantul populatiei si locuintelor din Romania se va desfasura in perioada 20-31 octombrie, sub directa coordonare a Institutului National de Statistica. Iata cateva „intrebari frecvente” cu privire la acest eveniment.
Chestionarele care vor trebui completate contin informatii importante despre fiecare persoana in parte, despre locul ei de munca, veniturile obtinute sau proprietatile sale.
Pentru ca cetatenii sa se obisnuiasca cu ele, cele 8 chestionare au fost publicate pe Internet la adresa recensamantromania.ro si se refera la:
G – Gospodarie;
LC – Locuinta, Cladire;
M – Persoane plecate in strainatate;
P – Persoane;
PPI – Persoane plecate pentru o perioada indelungata;
PR – Personalul de recensamant;
SC – Spatiul colectiv de locuit;
TP – Persoane temporar prezente.
Primul pas, dupa realizarea campaniei de popularizare a recensamantului, il constituie vizita preliminara, desfasurata cu o zi inainte de inceperea oficiala a recenzarii. Cu aceasta ocazie, recenzorul isi recunoaste intregul sector de recenzare si realizeaza un scurt dialog cu persoane din cadrul fiecarei gospodarii, dialog prin care se stabileste de comun acord o zi si o ora pentru interviu.
Acolo unde nu este gasit acasa niciun membru adult al gospodariei se lasa in cutia postala sau prin alta modalitate un fluturas prin care recenzorul propune o zi si o ora pentru recenzare, comunicandu-si, totodata, datele de contact in eventualitatea ca se opteaza pentru un alt moment al dialogului.
Daca la vizita pentru interviu nu gaseste in continuare pe nimeni, lasa un al doilea fluturas, propunand o noua data a revenirii, precum si informarea ca exista posibilitatea prezentarii la comisia locala de recensamant, in perioada ramasa pana la 31 octombrie pentru a-i fi preluate datele in formularele de recensamant.
Daca niciun membru al familiei nu este acasa pe toata perioada recenzarii, legea prevede posibilitatea preluarii unui minim de informatii din surse indirecte (vecini, administratori de bloc, primari sau secretari de primarii, in cazul localitatilor rurale, preoti, invatatori etc).
Comisiile locale de recensamant functioneaza, de regula, in sediile primariilor locale. Ele sunt mediatizate prin presa, radioul si televiziunea locale, precum si prin alte mijloace de informare de care se dispune la nivelul fiecarei localitati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.