Facultatile de stat se imbogatesc anual din taxele de inscriere

Facultatile de stat se imbogatesc anual din taxele de inscriere

0 219

In fiecare an, inainte de deschiderea oficiala a anului universitar, facultatile de stat din intreaga tara reusesc sa-si rotunjeasca veniturile prin incasarea taxelor de inscriere pentru admitere.
Aceasta este o adevarata afacere, daca tinem cont ca nu exista facultate in Romania, indiferent de zona geografica, performante, concurenta, care sa ceara mai putin de 70 de lei.
Universitatile de stat au incasat in acest an peste 3,4 mil. euro din taxele de inscriere la facultate, conform unui calcul al Ziarului Financiar care a luat in considerare o valoare medie a taxei de inscriere de 150 de lei, la un numar de 96.000 de candidati la admitere. In realitate, suma incasata din taxele de inscriere poate fi cu mult mai mare daca luam in considerare faptul ca o mare parte din candidati depun dosare de inscriere la mai multe facultati pentru a-si maximiza sansele de reusita la admitere.
Anul acesta, Ministerul Educatiei a scos la concurs aproximativ 96.000 de locuri (subventionate de la buget si la taxa) pentru absolventii de bacalaureat care vor sa se inscrie la o facultate de stat, potrivit datelor furnizate de reprezentantii ministerului.
„Am avut patru optiuni depuse la ASE, la Relatii Economice Internationale, Finante, Cibernetica si Marketing, ca sa am siguranta ca intru la o facultate. Am o colega care si-a depus dosare la toate facultatile din ASE, a dat zece examene si abia a reusit sa intre la Comert”, spune Roxana, studenta in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). In cadrul ASE, taxele de inscriere s-au majorat cu peste 40% pentru toate facultatile, ajungand la 100 de lei, fata de valoarea de anul trecut, cand un candidat platea 70 de lei pentru fiecare dosar depus.
La Universitatea „Transilvania” din Brasov, taxa de inscriere variaza intre 70 si 110 de lei, in functie de facultatea pentru care se face aplicatia.

Nr.crt. Facultatea 2009/2010
1. Inginerie Mecanica 70 lei
2. Inginerie Tehnologica 70 lei
3. Stiinta si Ingineria Materialelor 70 lei
4. Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor 80 lei
5. Silvicultura si Exploatari Forestiere 70 lei
6. Industria Lemnului 70 lei
7. Matematica si Informatica 70 lei
8. Stiinte Economice 80 lei
9. Muzica 110 lei
10. Medicina 90 lei
11. Litere 90 lei
12. Educatie Fizica si Sport 90 lei
13. Drept si Sociologie 90 lei
14. Constructii 70 lei
15. Psihologie si Stiintele Educatiei 90 lei
16. Alimentatie si Turism 70 lei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.