Facilități la transportul interurban pentru persoanele cu dizabilități

Facilități la transportul interurban pentru persoanele cu dizabilități

0 90

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov informează persoanele cu dizabilități, posesoare ale biletelor de călătorie gratuită, că începând cu data de 6 mai 2020 pot folosi cupoanele de transport interurban cu titlu gratuit fie la dus, fie la întors, indiferent de ordinea efectuării călătoriei.

Această libertate de mișcare pentru persoanele cu dizabilități a fost dispusă prin Hotărârea de Guvern nr. 353/2020, care a modificat anexa la HG 1017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap. Astfel, persoanele încadrate într-un grad de handicap, precum și însoțitorii acestora, pot alege de acum serviciile pe care doresc să le utilizeze pentru transportatorul interurban, fără a mai fi condiționate de ordinea folosirii cupoanelor gratuite. În acest fel, persoana cu dizabilități va putea să se deplaseze la dus cu un autoturism, iar pentru călătoria întors să utilizeze biletul de transport interurban gratuit, fără a mai fi obligată să folosească întâi cuponul pentru călătoria dus.

În conformitate cu vechile prevederi legale, persoanele cu dizabilități trebuiau să folosească, obligatoriu, și cuponul de dus și cuponul de întors, în această ordine, pentru aceeași călătorie, în caz contrar riscând să nu le fie decontată deplasarea și, astfel, să primească ulterior somații de plată din partea statului.

Persoanele care beneficiază de gratuitatea transportului interurban – rutier, feroviar sau naval -, conform Legii 448/2006, sunt persoanele cu handicap grav, persoanele cu handicap accentuat, însoțitorii persoanelor cu handicap grav doar în prezența acestora, asistenții personali ai persoanei cu handicap grav, însoțitorii copiilor cu handicap accentuat doar în prezența acestora, persoanele cu afecțiuni renale care necesită hemodializă și asistenții personali sau însoțitorii persoanelor cu handicap care necesită hemodializă.

Conform legii, persoanele cu dizabilități beneficiază de un număr de 6 bilete gratuite dus-întors/an calendaristic (persoanele cu handicap accentuat și însoțitorii copiilor cu handicap accentuat), respectiv de 12 bilete gratuite dus-întors/an calendaristic (persoanele cu handicap grav, asistenții personali și însoțitorii persoanelor cu handicap grav).

DGASPC Brașov are în evidență un număr de 20234 de persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 6211 sunt adulți cu handicap grav (din care 5059 cu însoțitor), 10329 adulți cu handicap accentuat, 1140 de copii cu handicap grav și 176 de copii cu handicap accentuat. De la începutul acestui an au fost eliberate un număr de 20147 de bilete de călătorie interurbană gratuite și 472 de legitimații de călătorie.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov reamintește brașovenilor că în această perioadă, pentru a nu pune în pericol sănătatea persoanelor cu dizabilități care au dreptul la bilete gratuite de călătorie interurbană, asigură, la cererea scrisă a persoanei cu handicap transmisă pe email, fax sau poștă, eliberarea și transmiterea prin poștă a biletelor de călătorie gratuită. Adresele la care pot fi trimise cererile pentru eliberarea biletelor gratuite sunt serviciuplati@dgaspcbv.ro, relatiipublice@dgaspcbv.ro, office@dgaspcbv.ro, numerele de fax 0286.474348 și 0268.411124, respectiv str, Apullum nr. 3 Brașov.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.