FACIAS sesizeaza CE pentru ingerinţe în justiţie ale preşedintelui Băsescu

FACIAS sesizeaza CE pentru ingerinţe în justiţie ale preşedintelui Băsescu

0 407
FundaÅ£ia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) sesizează Comisia Europeană cu privire la posibile ingerinÅ£e ale preÅŸedintelui Traian Băsescu în justiÅ£ie.
Într-o scrisoare adresată preÅŸedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso ÅŸi comisarului pentru justiÅ£ie, Viviane Reding, FACIAS cere o analiză, în structurile europene de specialitate, a celor peste 4.200 de decrete de schimbări din funcÅ£ie ale procurorilor ÅŸi judecătorilor emise de Traian Băsescu, de la preluarea funcÅ£iei până în prezent.
                                      Politica Romaneasca
FACIAS consideră că un astfel de ritm, de 50 de schimbări pe lună, poate fi simptomul unei încălcări a separaÅ£iei puterilor în stat ÅŸi o limitare a independenÅ£ei puterii judecătoreÅŸti.
"Conform unui studiu realizat de FundaÅ£ia Multimedia referitor la activitatea instituÅ£ională a tuturor preÅŸedintilor României, domnul Traian Băsescu a emis în medie 50 de astfel de decrete pe lună, în comparaÅ£ie cu media preÅŸedinÅ£ilor anteriori de 3 pe lună, în cazul preÅŸedintelui Ion Iliescu, respectiv 4 pe lună, în cazul preÅŸedintelui Emil Constantinescu. Studiu a folosit datele oficiale din arhiva Monitorului Oficial al României", se scrie în scrisoare.
FACIAS atrage atenÅ£ia ÅŸi asupra faptului că preÅŸedintele Băsescu a operat modificări în rândul judecătporilor ÅŸi procurorilor în condiÅ£iile în care legislaÅ£ia românească nu a suferit schimbări relevante.
"In scrisoarea adresată reprezentanÅ£ilor Comisiei Europene, FACIAS subliniază faptul că, în condiÅ£iile în care legislaÅ£ia românească nu a suferit schimbări relevante în această materie, ritmul cu care preÅŸedintele Traian Băsescu a operat modificări în rândul judecătorilor ÅŸi procurorilor, în ciuda inamovibilităţii de care beneficiază această categorie profesională, creează o suspiciune legitimă referitoare la apariÅ£ia unei vulnerabilităţi a magistratilor în raport cu PreÅŸedintele Romaniei" se mai precizează în document.
FACIAS solicită reprezentanÅ£ilor europeni să clarifice cu obiectivitate ÅŸi competenţă, dacă ritmul modificarilor operate de preÅŸedintele Băsescu în rândul magistraÅ£ilor români, poate fi considerat un exces instituÅ£ional ce limiteaza de facto independenÅ£a justiÅ£iei din România.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.