Faceti sport si la varsta a treia

Faceti sport si la varsta a treia

0 172

Potrivit unui studiu suedez, publicat pe site-ul British Medical Journal, un program regulat de exercitii fizice, adoptat chiar si dupa varsta de 50 de ani, este la fel de benefic pentru sanatate ca si renuntarea la fumat.
Dupa zece ani de practicare a exercitiilor fizice, speranta medie de viata a persoanelor care au inceput sa faca sport regulat, dupa ce au trecut de varsta de 50 de ani, era la fel de mare ca speranta de viata a persoanelor care au facut sport de-a lungul intregii vieti, afirma autorii studiului. Studiul a fost efectuat, incepand din 1970, de cercetatorii suedezi de la Universitatea Uppsala, pe un esantion de 2.206 de persoane.
Reluarea exercitiilor fizice dupa varsta de 50 de ani este la fel de benefica ca si renuntarea la fumat, dar sportul trebuie practicat cu regularitate, timp de 5-10 ani, pentru ca efectele pozitive sa fie vizibile.
Rata mortalitatii este cu 32% mai mica in randul persoanelor care practica mult sport, fata de cea inregistrata in randul persoanelor care nu fac sport deloc sau foarte puþin, si cu 22% mai scazuta fata de cea inregistrata in randul persoanelor care fac sport la un nivel mediu. Persoanele care au participat la acest studiu au fost impartite in patru grupuri (sedentari, activitate redusa, activitate medie, activitate intensa). Voluntarii aveau in jur de 50 de ani in 1970 si au fost monitorizati la varstele de 60 de ani, 70 de ani, 77 de ani si, respectiv, 82 de ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.