Extrasul de carte funciara – aventura secolului

Extrasul de carte funciara – aventura secolului

0 173


Asupra romanilor parca s-a abatut un blestem: coada. Daca inainte de 1989 trebuia sa te asezi la cate-o coada odata cu mijirea zorilor, in speranta ca “se baga” lapte, carne, ciocolata, pui cu mazare si alte bunatati exclusiviste, acum cozile sunt mai stilate si pentru cauze mai putin gastronomice: depunere de declaratii fiscale, obtinere de certificate constatatoare, finantari nerambursabile, diverse plati etc.. Adica, daca odinioara oamenii se imbulzeau la cozi pentru a supravietui, acum se imbulzesc pentru a-si face datoria, pentru a respecta legea, pentru a beneficia de niste drepturi ori pentru a obtine niste amarate de hartii.


Dar parca cele mai frustrante sederi sunt la coada de Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara Brasov. Cand te asezi la coada acolo nici nu stii ca te asteapta o?incercare grea, ca ti se vor proba rabdarea, smerenia, credinta (ca reusesti totusi sa intri). E ca la poarta raiului!


Pe un hol ingust, inghesuiti ca sardelele, “fraierii” asteapta sa le vina randul. Sigur, veti zice, sunt si scaune, e si automat de cafea! Da, sunt vreo 10 scaune ocupate in permanenta de angajati ai birourilor notariale si agentiilor imobiliare, iar in ce priveste cafeaua, la cati draci iti faci iti sta in gat! In plus nimeni nu se duce acolo sa-si savureze cafeaua de dimineata!


Chiar daca ai bafta sa ai in fata doar vreo 15 persoane, tot nu poti fi asa de sigur ca in trei ore iti vine randul! Daca te pune naiba sa te duci pe la 10,30 – 11 cu gandul ca programul se termina la 12,30 ai luat teapa vietii tale! Stai, ca zici ca n-ai cum sa nu „apuci”! Si nu „apuci”! Gardianul, sau ce-o fi, te avertiezaza pe la 11: nu mai stati ca nu prindeti!


Cum asa? Pai asa: din 4 persoane care preiau cereri una singura se ocupa de „prostii” de la coada. Restul au treaba cu privilegiatii de la birourile notarile care intra in fata cu dosare intregi de cereri. Pana se achita taxa, pana se analizeaza cererea, etc. timpul trece! Iar programul este de fix patru ore. Se poate intampla sa fii langa ghiseu si sa ti se spuna “ne pare rau, programul se inchide automat”.


In aceste conditii, coada se formeaza dis-de-dimineata, primii temerari infruntand frigul in fata institutiei inca de la orele 6.


Stau totusi si ma intreb, de ce nu se prelungeste programul, de ce nu se suplimenteaza personalul si de ce, contra cost, birourile notariale nu au acces la bazele de date, in cazul in care se doreste doar scoaterea unui extras de carte funciara? De ce extrasul n-ar putea fi scos de proprietari, folosind internetul si achitand tot pe aceasta cale taxa? Chiar trebuie sa ne umilim pentru fiece foaie de hartie cu antetul vreunei institutii?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.