Expozitie la Muzeul “Casa Muresenilor”

Expozitie la Muzeul “Casa Muresenilor”

0 190

Muzeul “Casa Muresenilor” din Brasov, Piata Sfatului nr. 25, va invita sa vizitati expozitia saptamanii: “Iacob Muresianu (1857-1917): cel mai cunoscut compozitor brasovean”.


?


IACOB MURESIANU (1812-1887)


Iacob Muresianu a fost un publicist, poet si om politic roman, membru de onoare al Academiei Romane.


Format la scolile Blajului, care transmiteau generatiilor de intelectuali ai sec. al XIX-lea mesajul carturarilor Scolii Ardelene, potrivit caruia cultura are rolul determinant in evolutia unei natiuni, Iacob Muresianu venea la Brasov in 1837, pentru a fi cel dintai profesor al unei scoli pe care va reusi sa o transforme in ceea ce a fost Liceul latino-german si pentru a-l ajuta pe George Baritiu sa redacteze primul ziar politic al romanilor ardeleni.Organizarea de scoli a fost o preocupare permanenta, Iacob Muresianu reusind sa puna bazele mai multor scoli primare si sa creeze statutele si programele de studiu in vederea infiintarii unor facultati de drept si agronomie in limba romana. In 1850 devine proprietarul absolut al „Gazetei Transilvaniei”, prin intermediul careia a dus o lupta apriga pentru obtinerea de drepturi civice si politice pentru conationalii sai.


In semn de apreciere a laborioasei sale activitati pentru unitatea culturala a tuturor romanilor, in 1877, este primit in Academia Romana.


?


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.