Expozitie la „Casa Muresenilor”

Expozitie la „Casa Muresenilor”

0 102

La Muzeul „Casa Muresenilor” din Brasov, iubitorii de arta pot vizita timp de doua luni, pana in 20 mai, o expozitie care prezinta tipografia familiei Muresianu, dar si o scurta istorie a tipariturilor din Ardeal si Brasov. Este vorba despre o expozitie dedicata unei familii care a luptat pentru drepturile politice, sociale si culturale ale romanilor ardeleni.


?


O adevarata scoala tipografica


Expozitia de la „Casa Muresenilor“ cuprinde postere mari, cu fotografii din tipografie. Este prezentata si o scurta istorie a tipariturilor, insistand pe activitatea tipografica din Ardeal si din Brasov. In cea de-a doua sala este expus tot ceea ce are legatura cu tipografia Muresenilor, de la cererea de infiintare si pana la o scrisoare a Elenei Muresianu care a desenat chiar si o schema a tipografiei.


Principala tiparitura a tipografiei „A. Muresianu“ a fost „Gazeta de Transilvania“, care, de la inceputul lui 1888, s-a tiparit la tipografia „A.Muresianu“. Au mai fost tiparite insa diverse publicatii, brosuri. Mai mult decat atat, la tipografia Muresenilor s-a creat o adevarata scoala tipografica, pregatind ucenici si lucratori pentru atelierele din toata Transilvania.


Tipografia a functionat pana in 1934 cand, din cauza situatiei financiare precare in care ajunsese, a fost vanduta Fundatiei Astra Brasov.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.