Expozitie la Biblioteca „George Baritiu”

Expozitie la Biblioteca „George Baritiu”

0 60

Vineri, 20 iulie 2007, incepand cu orele 9,00, la sediul central al Bibliotecii Judetene „George Baritiu” va avea loc vernisajul Expozitiei aniversare Nicolae Grigorescu, eveniment prilejuit de implinirea a 100 de ani de la moartea pictorului roman.


?


Fondatorul picturii romane moderne


Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, judetul Dambovita, d. 21 iulie 1907, Campina) este primul dintre fondatorii picturii romane moderne, urmat de Ion Andreescu si Stefan Luchian, devenit un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, in primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile profund definitorii ale spiritualitatii romanesti.


Personalitate eminenta a plasticii romanesti, relevand un talent extraordinar, insotit de o mare receptivitate si inepuizabile resurse creatoare, Nicolae Grigorescu a determinat o schimbare fundamentala in evolutia picturii si gustului artistic in Romania. Temperament puternic si complex, liric prin firea sa, inzestrat cu o sensibilitate care i-a permis sa adapteze mediului si peisajului romanesc idealizarea poetica inspirata de pictorii Scolii de la Barbizon, el ramane primul pictor roman de circulatie europeana.


Brasovenii iubitori de arta sunt invitati la sediul central al Bibliotecii sa viziteze operele marelui pictor roman.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.