Expozitie inedita la Fagaras

Expozitie inedita la Fagaras

0 63

Muzeul Tarii Fagarasului ,,Valeriu Literat“ gazduieste incepand din luna august o expozitie inedita. Vizitatorii au ocazia sa admire schelete, morminte, podoabe si armament de la sfarsitul secolului X, exponate care provin din sapaturile arheologice facute in ,,Necropola de la Orastie – Dealul Pemilor”. Mormintele din necropola Orastie sunt caracterizate de existenta exclusiva a inhumatiei si a unui inventar mixt. Din orientarea tuturor mormintelor spre V-E si din lipsa oricaror simboluri crestine reiese faptul ca oamenii ingropati la Orastie erau pagani, de origine ungara. In mormintele barbatilor inventarul consta din armament compus din sageti si topoare in cazul razboinicilor pedestrii, iar cele ale razboinicilor calareti mai au in in plus si harnasamente compuse din scarite si zabale. Expozitia va fi deschisa timp de o luna.


?


Muzeul Tarii Fagarasului


Muzeul Tarii Fagarasaului “Valeriu Literat” a fost infiintat in anul 1923 pe baza colectiei etnografice a profesorului Valeriu Literat (1885-1972), reprezentant de frunte al vietii culturale din orasul Fagaras, din perioada interbelica. La inceput muzeul din Fagaras a functionat sub egida “Astrei” si in custodia colectionarului, pana in 1951 cand i-a fost atribuit un sediu stabil si a primit statutul de institutie de stat.


Colectiile muzeului din Cetatea Fagarasului cuprind obiecte arheologice, numismatice, documente de istorie medie si moderna a Tarii Fagarasului, arta plastica, arta decorativa, mestesuguri artistice populare (olarit, tors, tesut, cojocarit), icoane pe sticla, interior taranesc, civilizatia sasilor etc. Dintre piesele de valoare consemnam: masca romana de parada din secolele II – III, tezaur monetar medieval din secolele XIV – XVII, descoperit in satul Parau, galeria de sculptura Virgil Fulicea.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.