Expoziţie Gernot Nussbächer la Biblioteca Judeţeană

Expoziţie Gernot Nussbächer la Biblioteca Judeţeană

0 242

Unul dintre cei mai pătimaşi iubitori ai istoriei Braşovului ar fi împlinit astăzi 79 de ani. Arhivistul Gernot Nussbächer, arhivist şi istoric al Braşovului şi Transilvaniei, este evocat de Biblioteca Judeţeană George Bariţiu

Unul dintre cei mai pătimaşi iubitori ai istoriei Braşovului ar fi împlinit astăzi 79 de ani. Arhivistul Gernot Nussbächer, arhivist şi istoric al Braşovului şi Transilvaniei, este evocat de Biblioteca Judeţeană George Bariţiu, care a pregătit câteva din foarte numeroasele titluri al preţuitului istoric.

Şi-a dedicat întreaga viaţa meseriei de arhivist; a lucrat la Arhivele Statului din Cluj şi Braşov; timp de trei ani, din 1986 pînă în 1989 a fost bibliograf la Biblioteca Judeţeană Braşov, după ce rudele sau au emigrat în străinătate şi a fost îndepărtat de la arhive.

Pasionat şi harnic cercetător al istoriei medievale, cunoscător al paleografiei latine, germane şi maghiare, a lăsat în urmă o operă impresionantă, cu 1.600 de titluri de cărţi, broşuri, articole de istorie şi cultură în presa de specialitate şi în cotidiene.

Marile sale pasiuni au fost Johannes Honterus şi Biserica Neagră, pe care a descris-o într-o mulţime de lucrări. Profesionist desăvârşit, dedicat şi riguros pînă la sacrificiu, blând, sincer, jovial şi de o rară modestie, a fost pentru toţi cei care l-au cunoscut o adevărată enciclopedie vie.

Ca recunoaştere a meritelor sale, în anul 2009 lui Gernot Nussbacher i s-a decernat Medalia Honterus, iar în 2013 a fost decorat cu „Crucea de aur de merit pentru merite aduse Republicii Austria“.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.