Expozitie dedicata lui Constantin Brancusi

Expozitie dedicata lui Constantin Brancusi

0 210

Biblioteca Judeteana “George Baritiu” din Brasov a gazduit vineri, 16 martie 2007, vernisajul unei expozitii didicata sculptorului Constantin Brancusi. Expozitia este prilejuita de implinirea a 50 de ani de la moartea artistului.


?


Cel mai mare scultptor roman


Constantin Brancusi (n. 19 februarie 1876, Hobita, Gorj – d. 16 martie 1957, Paris) a fost cel mai mare sculptor roman cu contributii covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana.?


A sculptat zborul si a facut piatra sa inoate. A combinat simplitatea artei populare romanesti cu rafinamentul avangardei pariziene, iar stalpul portii de acasa a cucerit o lume intreaga. El si Rodin, profesorul sau, au fost artistii care au exercitat cea mai mare influenta asupra evolutiei scupturii moderne din secolul al XX-lea.


A redescoperit forma originara, oul, ca izvor al vietii si inceput al lumii. Prin suita de Muze, reprezentand versiunile succesive ale unui portret de femeie, Brancusi a ajuns la o maiestrita simplificare, intemeiata pe forma predilect ovoidala si pe curbele ascendente. „Domnisoara Pogany” este o fiinta stranie, cu ochi mari, bizantini.


In perioada 1937-1938, a venit in tara pentru a realiza, la Targu Jiu, un complex sculptural modern fara egal, format din trei monumente : “Poarta sarutului”, “Masa tacerii”, “Coloana fara sfarsit”.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.