Expozitie de pictura

Expozitie de pictura

0 230

Muzeul de Arta gazduieste in aceasta perioada o expozitie inedita de pictura, cu tema „Eternul Ierusalim”. Brasovenii, iubitori de arta, pot admira Ierusalimul, vazut de artista brasoveana Aurelia Stroe Marginean. Expozitia este deschisa vizitatorilor pan ape data de 1 iulie 2007.


?


200 de ani de prezenta evreiasca la Brasov


La sfarsitul lunii iunie, evreii din Brasov se pregatesc de sarbatoare: implinirea a 200 de ani de prezenta evreiasca la Brasov.


Comunitatea Evreilor din Brasov a luat fiinta in 1826, dar primul evreu, Iekutziel ben Eizik Levitianul, a fost autorizat sa devina locuitor al orasului in anul 1807, la 16 iunie.


Ca toate comunitatile evreiesti din Romania si comunitatea din Brasov a cunoscut in ultimii 20 de ani o dramatica descrestere numerica. In prezent, in aceasta comunitate, care cuprinde populatia evreiasca a judetului Brasov si obstea din judetul limitrof Covasna, are 274 membri si are o prezenta notabila si creativa in viata sociala si culturala a municipiului Brasov. Este, de asemenea, o entitate semnificativa in Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania.


In anul 2001, Comunitatea a reusit sa reabiliteze Sinagoga din Brasov, cea mai importanta a orasului si sa o mentina activa.


?


Marcarea evenimentului


Pentru marcarea evenimentului, Comunitatea Evreilor din Brasov organizeaza mai multe manifestari cultural-istorice, care sa scoata in evidenta aportul Comunitatii evreiesti (care nu a fost victima Holocaustului), viitorul etnicilor evrei in Romania Europeana si rolul acestei comunitati in viata brasoveana.


Presedintele Comunitatii Evreilor din Brasov, Roth Tiberiu, considera ca este un indemn si catre cetatenii neevrei ai unui Brasov multicultural si european sa pastreze cu respect memoria unei comunitati candva importanta si activa in viata orasului; este un imbold pentru continuarea legaturilor cu fosti locuitori ai orasului, acum cetateni ai Israelului, cu descendentii si compatriotii lor si este un prilej de a crea in Brasov evenimente cu valori reprezentative cu rasunet si participare larga.


?


Delegatii evreiesti la Brasov


La evenimentele care vor marca aniversarea din vara acestui an, organizate de Comunitatea Evreiasca brasoveana, se estimeaza participarea a circa 300 de invitati din strainatate si din tara (fosti brasoveni domiciliati in Israel si alte tari, delegati si invitati din Rishon le Zion, delegati ai unor comunitati evreiesti din tarile europene vecine, delegati ai tuturor comunitatilor din Romania, reprezentanti ai Organizatiilor Evreiesti din Romania si strainatate, reprezentanti ai unor Ambasade din Bucuresti s.a.)


De asemenea vor participa membrii Comunitatii din Brasov, precum si un public cat mai numeros din Brasov (reprezentanti ai autoritatilor, cultelor, partidelor politice, ONG-urilor, institutiilor de cultura si numerosi altii).


In zilele rezervate evenimentului vor avea loc manifestari culturale, simpozioane, manifestari folclorice traditionale, religioase, toate fiind asezate sub semnul unicitatii si deschiderii catre comunicare si istorie.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.