Expozitie de arta populara la „Cerbul Carpatin”

Expozitie de arta populara la „Cerbul Carpatin”

0 232

In acest weekend la Crama „Cerbul Carpatin” din Brasov a fost inaugurata o expozitie cu vanzare a mesterilor populari, organizata in colaborare cu Asociatia Nationala a Creatorilor Populari din Romania. Expozitia a fost organizata cu ocazia sarbatorilor traditionale de Craciun si Anul Nou, dar si pentru ca in lunile urmatoare se asteapta o crestere semnificativa a circulatiei turistice in regiunea Brasovului.


Holul Cramei „Cerbul Carpatin” gazduieste deocamdata creatiile a sapte mesteri populari (iconari, decoratori, papusari si tesatori) din judetul Brasov si din Cluj, dar in curand expozitia se va imbogati cu creatii ale mesterilor olari din Horezu si Corund.


Expozitia are caracter permanent, iar spatiul a fost pus la dispozitia artistilor in mod gratuit. Artistii vor oferi in fiecare zi, intre orele 12.00 si 22.00, grupurilor de turisti informatiile necesare despre fiecare exponat in parte.


Aro Palace va deschide o expozitie asemanatoare adresata creatorilor de obiecte medievale in restaurantul „Cetate“.


?


Pictura pe lemn


Stela Onut, pictor pe lemn, participa la expozitia organizata in Crama „Cerbului carpatin” si considera ca initiativa de a deschide aceasta expozitie intr-un spatiu atat de frumos in centrul orasului este un lucru extraordinar.


Membru al Asociatiei Creatorilor Populari din Romania, Stela Onut, realizeaza pictura decorativa pe lemn sau alt suport, mobilier pictat, obiecte de uz casnic din lemn (pictate), oglinzi cu rame pictate, icoane, toate executate pe lemn vechi, de buna calitate cu motive traditionale din Transilvania, Balcani sau vechi motive medievale. Icoanele sunt de asemenea pictate pe lemn vechi (ce nu mai lucreaza in timp), luandu-se ca model icoane celebre din secolele XII-XVII si respectand erminiile.


Tehnica folosita la aceste picturi este veche de sute de ani, suprafata de lemn pregatita cu clei de oase, grund de ipsos si creta, pigmenti naturali (paminturi si oxizi) frecati cu emulsie de ou, verniu de ulei de in, ceara de albine ca ultim strat de protectie.


Stela Onut a participat la diverse targuri si expozitii, prilej cu care numeroase lucrari au intrat in diverse colectii particulare din tara si strainatate: Canada, Australia, Germania, Anglia, Irlanda, Spania, Italia, Danemarca, Franta, S.U.A., Ungaria.


Elena B.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.