Expoziţie la Casa Ştefan Baciu – Panait Istrati s-a întors acasă, la...

Expoziţie la Casa Ştefan Baciu – Panait Istrati s-a întors acasă, la …Brașov!

1 261

A fost zugrav, servitor, ucenic, portar, valet, fotograf, plăcintar şi chiar cărbunar în România. În Franţa a cerşit. În Elveţia a dormit o vreme pe străzi. Totuşi, a rămas în istorie ca scriitor

A fost zugrav, servitor, ucenic, portar, valet, fotograf, plăcintar şi chiar cărbunar în România. În Franţa a cerşit. În Elveţia a dormit o vreme pe străzi. Totuşi, a rămas în istorie ca scriitor. Panait Istrati a avut un destin rarisim în literatura română, dar şi-a depăşit condiţia şi a învăţat singur să scrie literatură şi publicistică, şi în română, şi în franceză.

Multe alte detalii despre scriitorul brăilean le veţi putea afla dacă treceţi pragul Muzeului Casa Ştefan Baciu, unde este vernisată o expoziţie dedicată celui ce a scris Ciulinii Bărăganului.
Expoziţia de la Casa Ştefan Baciu este parte a proiectului expoziţional „România e acasă” – program naţional dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ṣtefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati.
Fiecare autor este prezentat într-o expoziţie care staţionează timp de o lună, într-un oraş. Dacă la Braşov ia venit acum rândul lui Panait Istrati, în alte patru oraşe sunt vernisate concomitent expoziţii dedicate celorlalţi scriitori.
Panait Istrati a avut doar 4 clase şi mai multe meserii din munca de jos. A început munca de jurnalist fără a avea o pregătire dar s-a format singur. Tot de unul singur a învăţat şi limba franceză.
Între 1927 şi 1929 a făcut o călătorie în URSS. Deşi entuziast la început, într-un volum scris la întoarcere a denunţat regimul comunist, ceea ce l-a izolat de lumea scriitorilor.î

Expoziţia dedicată lui Panait Istrati va rămâne deschisă la Braşov până în 21 septembrie.
Proiectul „România e acasă” a început în 14 mai şi se va încheia în noiembrie, în oraşul Marii Uniri, Alba Iulia, unde toţi cei cinci scriitori se vor „întâlni” într-o singură expoziţie, de Centenarul Marii Uniri. Celelalte oraşe în care au fost vernisate expoziţii sunt Iaşi, Brăila, Slatina, Sibiu.

Vifor Rotar

COMENTARII

  1. Prin astfel de actiuni semnificative,
    Brasovul isi pastreaza valoarea de mare
    Centru al culturii romanesti si universale!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.