Exponate de muzeu, acoperite in semn de protest

Exponate de muzeu, acoperite in semn de protest

0 602
Protest inedit in institutiile culturale din oras. Muzeografii brasoveni vor acoperi unele exponate in Noaptea Muzeelor, pentru ca vizitatorii sa realizeze pericolul care pandeste aproape toate aceste institutii culturale. Zeci de exponate valoroase risca sa ajunga in depozite din cauza retrocedarii cladirilor. Intr-o astfel de situatie dramatica se gaseste Muzeul de Arta, care risca sa fie evacuat in orice moment.
A 11-a editie a evenimentului Noaptea Muzeelor va avea loc in luna mai iar editia de anul acesta va fi mai speciala. Conducatorii muzeelor din Brasov au hotarat sa se alature protestului de la nivel national. Fiecare muzeu isi va acoperi o piesa valoroasa cu o panza pentru a atrage atentia asupra faptului ca s-ar putea intampla ca in viitor piesa cu pricina si chiar muzeul sa dispara. Bustul Sevastiei Muresianu (1860-1928), fiica lui Iacob Muresianu din Muzeul Casa Muresenilor va fi acoperit in Noaptea Muzeelor.
Piese de patrimoniu importante au disparut si de la Casa Muresenilor dupa ce au fost retrocedate. Directorul Valer Rus spune ca institutia pe care o conduce a avut in custodie cateva asemenea obiecte, printre care si o oglinda venetiana foarte mare, care apartineau unui domn care detinea mai multe obiecte si in alte muzee.
Legea permite statului sa-si exercite dreptul de preemtiune pentru achizitionarea de cladiri sau obiecte de patrimoniu dar in multe cazuri nu o face . Este situatia Castelului Bran cu cea mai mare notorietate dar si a cladirilor muzeelor de Arta si de Etnografie din Brasov sunt pe punctul de a fi evacuate. Muzeul de Arta a fost retrocedat in urma cu doi ani Bisericii Evanghelice, spune directorul Arpad Bartha, potrivit caruia, daca nu se cauta un alt spatiu sau nu se ajunge la o solutie definitiva, exponatele sunt in pericol. Pentru Noaptea Muzeelor, la Muzeul de Arta va fi acoperit un tablou foarte renumit al lui Nicolae Grigorescu.
Protestul este primul de acest gen din seria de actiuni strategice ale Retelei Nationale a Muzeelor din Romania cu privire la starea patrimoniului muzeal.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.