Explodează bomba americană în cazul Caracal?

Explodează bomba americană în cazul Caracal?

0 165

Vizita magistratului șef al Armatei americane în Europa, responsabil cu anchetele privind militarii americani încartiruiți în bazele din Europa, la Parchetul General, este o simplă întâmplare?

„Un anunț sec, dar interesant, al Parchetului General din care aflăm că o delegație de înalți oficiali militari americani a venit pentru discuții cu șefii parchetului militar de la noi”, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe site-ul Inpolitics.ro. 

Amintind că vizita delegației americane vine în contextul cazului de la Caracal, care a avut loc la doi pași de baza americanilor de la Deveselu, jurnalistul susține că un anumit element care reiese din comunicatul oficial al Ministerului Public face ca această vizită să poată fi considerată de-a dreptul „explozivă”. 

Inpolitics: Explodează bomba americană în cazul Caracal? Vizita magistratului șef al Armatei americane în Europa,  responsabil cu anchetele privind militarii americani încartiruiți în bazele din Europa, la Parchetul General, este o simplă întâmplare?

Colonelul Ian Iverson, magistrat șef al Armatei americane în Europa, aflat în fruntea delegației este cel mai înalt responsabil cu anchetele privind militarii americani încartiruiți în bazele din Europa.
„Practic, din comunicat aflăm că s-a discutat inclusiv despre situațiile în care justiția trebuie să se ocupe de militari străini aflați pe teritoriul românesc și care calcă strîmb”, scrie Bogdan T.I.
Acesta a subliniat pasajul comunicatului care dezvăluie scopul vizitei: „Principala temă a întrevederii a fost reprezentată de cazuistica parchetelor militare și particularitățile urmăririi penale în acest domeniu specific de competență, în special din perspectiva acordurilor și tratatelor internaționale la care România este parte, referitoare la forțele sale militare aflate în teatre de operații în străinătate, în calitate de țară membră NATO, precum și la forțele militare străine staționate pe teritoriul țării noastre”.

Derulând filmul mult în urmă, Bogdan T.I. reamintește că în octombrie 2001, fostul premier Adrian Năstase și secretarul de stat Colin Powell au semnat Acordul privind statutul forțelor Statelor Unite ale Americii în România, prescurtat SOFA, prin care țara noastră se angaja să cedeze părții americane anchetarea militarilor care comit fapte penale pe teritoriul nostru, cu unele excepții.
„Comunicatul ministerului public care informează despre discuțiile cu americanii nu prezintă vreo dovadă că aceștia ar fi venit în urma scandalului Caracal, care a condus la speculații privind militarii de la Deveselu. Și atunci despre ce vorbim aici? Simplu: despre faptul că pînă acum, a mai existat un singur caz în care magistratul șef al Armatei americane în Europa a venit, însoțit de alți oficiali de calibru asemănător, pentru discuții cu șefii Parchetului Militar din România.
S-a întîmplat anul trecut, cînd, în cursul zilei de 9 mai, o delegație condusă de colonelul Gail A. Curley, magistrat șef în acea perioadă al Armatei americane în Europa, a efectuat o vizită la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, împreună cu locotenent-colonel Joseph J. Gowel – șeful Diviziei de Drept Internațional și Operațional, domnul James Robert JR McKee – șeful Departamentului de Drept Străin și Curt A. Parker – șef adjunct al Departamentului de Drept Străin”, scrie Bogdan Tiberiu Iacob.

Acesta se mai întrebă, dacă este o simplă întâmplare faptul că „întîlnirea de săptămâna trecută – la care, demn de punctat, a luat parte și Procurorul General, absent anul trecut – are loc tot la cîteva săptămîni de la declanșarea unui scandal ale cărui așchii ating Deveselu”. https://www.activenews.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.