Evreu cununat cu o ortodoxă în Biserica Anglicană

Evreu cununat cu o ortodoxă în Biserica Anglicană

0 311
 

JAMES BOND LA BUCURESTI…

 
"De  zece ani tot apare la televizor, pe te miri ce post, de la Antene, pe B1, Pro TV, Realitatea TV sau chiar la Acasă, dându-ÅŸi cu părerea despre economie, politică sau evenimente sociale”.Asa isi incepe un senzational reportaj-publicitar, FACUT CA LA MAMA LUI , dl. Mihnea-Petru Parvu, un autor ce se devoaleaza, inca din  subtitlul ales pentru reportajul sau, cu un adevarat "flash": "Niels Schnecker ÅŸtie nouă limbi, are centura neagră la Kung Fu ÅŸi a vizitat 124 de ţări.!"
Asa o fi, nimic spectaculos sa vorbesti limba unor tari unde ai petrecut cel putin cativa ani, acolo UNDE TI-AI FACUT STUDIILE, SAU ARMATA… Sau unde ai facut bani, ca un republican american autentic, ce te socotesti.
'Povestea de mirare' este aceea ca "personajul" seamana leit cu portretul robot al implantarii agentilor de influenta, in anumite tari de interes pentru "cineva", reteta fiind aceeasi, greu de verificat, dar si inutil; la ce ti-ar folosi ce dedesubturi ascunde o ''poveste" de succes, daca doar intuiesti de ce este "lansata'' in mass-media din tara respectiva.
"Are chelie, e ochelarist, se îmbracă numai la costum ÅŸi, când vorbeÅŸte, graseiază uÅŸor. Pe cartea de vizită o înÅŸiruire de acronime te ameÅ£esc: Prof. Dr. Ph. D.Econ., L.L. M.Fin., M.B.A., MFM, CEPA. Poartă un nume exotic, cu rezonanţă germană, Niels Schnecker. PuÅ£ină lume ÅŸtie, însă, că omul a fost pilot de vânătoare, nu oricum, ci pe celebrele F16,"(…NISTE VECHITURI de peste trei decenii… PE CARE AR TREBUI SA LE CUMPERE ROMANIA PE BANI foarte MULTI, n.n.) are patru cetăţenii ÅŸi vorbeÅŸte nouă limbi străine.
E colonel, în retragere, al US Air Force, avocat, expert în macroeconomie, are centura neagră în Kung Fu ÅŸi e milionar în dolari. (Brrr!! Cu asemenea carte de vizita, sa …"aterizezi'' in Romanika?) A trăit ÅŸi făcut într-o viaţă, daca e adevarat, câÅ£i alÅ£ii în zece. Dincolo de masca rece, zice reporterul a unui economist calculat, descoperi un personaj fascinant, desprins parcă din filmele cu James Bond. ( AICI E CLENCIUL, CA PREA E JAMES BOND, ca sa fie adevarat…!
Si acum sa tot citim "reteta sucesului"unui neverosimil AGENT 007!
 
''Cu patru paÅŸapoarte în buzunar, prin 124 de ţări !
 Niels Schnecker s-a născut pe 1 ianuarie 1960 la BucureÅŸti. PărinÅ£ii săi, evrei austrieci, lucrau la BucureÅŸti. Întrucât maică-sa era nemÅ£oaică din SudeÅ£i, a căpătat ÅŸi cetăţenia germană. Apoi, când la 10 ani a emigrat în State, a primit ÅŸi cetăţenia americană. Ultima pe listă,cum zicea Ion iliescu odinioara, cea israeliană, a primit- o la 18 ani când, după moartea tatălui, mama sa a decis să se stabilească în Israel.
"E chiar haios momentul. Nici nu apucasem să mă dau jos de pe scara avionului când, un «guzgan» ÅŸi o «guzgancă» de la Shinbet, adică SRI-ul evreiesc, m-au săltat de lângă mama ÅŸi m-au luat la întrebări. Pe vremea aia încă mă mai pieptănam, aveam un păr lung ÅŸi bogat ÅŸi eram bronzat biniÅŸor. Au crezut ăia că sunt arab!", se amuză evreul româno-german cu cetăţenie americană. În plus, Niels are ÅŸi rezidenţă britanică, sud-africană, franceză ÅŸi de Insulele Virgine. A trăit ÅŸi muncit în toate aceste locuri, plus Argentina ÅŸi Filipine, unde n-a avut, însă, rezidenţă. "Am călătorit în 124 de ţări! Åži n-am decât 50 de ani…", se laudă el.
 
"La 40 de ani m-am hotărât să mă stabilesc în România. Eram avocat în Johannesburg, Africa de Sud, ÅŸi m-a convins să mă întorc răposatul ambasador Mihai Botez, Dumnezeu să-l ierte!", povesteÅŸte Niels Schnecker.
"Hopa! Tocmai am încălcat prima poruncă din Tora, să nu pronunÅ£i numele Domnului!", râde Niels. "Aiurea, sunt un evreu agnostic, cred în D-zeu, dar nu în religie sau biserici…", se autodefineÅŸte israelitul. "Faptul că m-am însurat cu o româncă creÅŸtin-ortodoxă, Iulia, într-o Biserică Anglicană, cu o slujbă ecumenică, iar acum am un băieÅ£el de 6 ani, Patrick, botezat atât în rit iudaic, cât ÅŸi anglican, spune ceva despre mine. NaÅŸi de cununie ne sunt Andreea Esca ÅŸi Alexander Eram!", se confesează, ca la rabin, Niels Schnecker.
PĂRINŢI SPIRITUALI. Niels Schnecker şi Iulia, soţia sa, i-au avut ca naşi pe Andreea Esca şi Alexander Eram
 
Nu discută în public subiectele militare.
Despre cariera sa militară, Niels Schnecker nu vrea să spună prea multe. "Am avut norocul să zbor pe F15, F16 ÅŸi A10. Ultimul e avion antitanc ÅŸi e poreclit «Worthog» după un porc mistreÅ£ sud-african, aÅŸa de urât e. Da’ e un avion subsonic excepÅ£ional. Ca pilot, normal, îmi place F16, dar cu A10 ÅŸtii că nu cazi", explică pilotul care a trecut în rezervă cu gradul de colonel. Acum nu mai poate să zboare. Mai întâi a trebuit să renunÅ£e la avioanele de vânătoare din cauza ochelarilor. De câÅ£iva ani, de când a avut un accident vascular cerebral, mai urcă în avion doar ca pasager. Ne arată, mândru nevoie-mare, dintr-un catalog al US Air Force, poze cu avioanele pe care le-a pilotat. Apoi se lansează într-o ditirambă despre avioanele americane comparativ cu cele europene ÅŸi ruseÅŸti. Concluzia e previzibilă: americanii sunt superiori. Apoi se autocenzurează, brusc: "Subiectele militare nu se discută în public!".
Niels locuieÅŸte la Snagov, dar firma de avocatură o are, ironia sorÅ£ii, în fosta reÅŸedinţă de serviciu a mareÅŸalului Antonescu, de la Băneasa. În biroul său e un frig de-Å£i îngheaţă oasele. "Sunt rău de căldură! Dacă sare de 23 de grade, transpir ca un porc… În Israel era un coÅŸmar", se scuză avocatul cu studii economice ÅŸi de drept făcute la Paris. PereÅ£ii sunt burduÅŸiÅ£i cu diplome. Sunt patru categorii. Prima cu cele militare, a doua cu cele civile, a treia cu cele care îi recunosc activităţile de voluntariat la diverse ONG-uri ÅŸi ultima cu diplome ÅŸi fotografii care îi atestă activitatea politică. "Asta pentru că sunt republican radical, membru cu acte în regulă", se mândreÅŸte americanul, în timp ce ne arată poze cu dedicaÅ£ii de la foÅŸtii preÅŸedinÅ£i republicani Bush senior ÅŸi junior ÅŸi Ronald Reagan. BaÅŸca una în care îi strânge mâna lui Shimon Perez. "Nu uită să se dea mare un pic: "Între ’85 ÅŸi ’86 am fost consilier economic la Casa Albă!". În spatele biroului tronează un poster:  "Stop OBAMA!".
 
"Cele mai bune bancuri cu evrei sunt spuse de evrei".
Niels Schnecker oferă o mostră de umor autoironic: ". “Moshe, ai înnebunit! Tocmai azi Å£i-ai găsit? Nu puteai să te abÅ£ii ÅŸi tu până la apus?”, îl întreabă ei.
“Păi, de ce? Eu n-am greÅŸit cu nimic! N-am furat, n-am înÅŸelat. Cică, IÅ£ic ÅŸi cu Åžtrul se plimbau de Yom Kippur prin Tel Aviv. Asta e o sărbătoare la care nu se bea ÅŸi nu se mănâncă până la asfinÅ£it, ca să Å£i se ierte greÅŸelile din ultimul an. GreÅŸeli, că evrei n-au păcate, numai creÅŸtinii au… Åži cum se plimbau ei, aÅŸa, lihniÅ£i de foame, îl văd pe prietenul lor, Moshe, cum mânca ÅŸi bea de zor la o terasă, n-am minÅ£it… N-are Yahve (Dumnezeu – n.r.) ce să-mi ierte!”.
Păi, bine, Moshe, da’ să nu minÅ£i, să nu furi ÅŸi să nu înÅŸeli un an întreg, ca să mănânci ÅŸi să bei o zi, merită? ".
"Cele mai bune bancuri cu evrei sunt spuse de evrei", se distrează israelianul născut în România.
 
Åži-a vândut Mercedesul din solidaritate cu angajaÅ£ii
Primul milion de dolari l-a făcut în 1991. "L-am pierdut în ’94, când am venit în România! Toată lumea îmi cerea bani ÅŸi le dădeam… La bani nu sunt evreu!", se distrează omul de afaceri.
"Acum simt criza pe deplin. Înainte mă ocupam de finanţări ÅŸi refinanţări. Acum, de achiziÅ£ii ÅŸi fuziuni. Finanţările merg greu, în general, ÅŸi în România în special! Din 80 de angajaÅ£i am mai păstrat 25", mărturiseÅŸte franc Niels Schnecker.
La întrebarea câte milioane mai are în cont, Niels râde: "Nu le-am numărat!“. Apoi adaugă: "Din punctul de vedere al lichidităţilor sufăr ca toată lumea. Banii sunt în active". De asta a renunÅ£at ÅŸi la colecÅ£ia sa de maÅŸini. A avut, de-a lungul timpului, peste o sută. Primul Hummer H1 el l-a adus în România, în 1999. "E foarte greu să trimiÅ£i oamenii acasă ÅŸi tu să te plimbi cu Mercedesul", se justifică avocatul.
Acum conduce un Fiat 500. Aparent banal. Dar e un Fiat 500 Abarth de 170 de cai-putere care, la 800 de kilograme greutate, are viteza maximă de 280 de km/h. Un mic monstru.
Omul cu trei limbi materne. Niels vorbeÅŸte nouă limbi străine: "Nu ÅŸtiu care e aia maternă. Ar fi trei. Româna, că m-am născut aici, germana, că am vorbit în casă, ÅŸi engleza, că în ea mă exprim cel mai bine".
La viaÅ£a lui a făcut de toate. Nu-i e ruÅŸine să recunoască: a fost docher, controlor de autobuz în New York, stivuitor de marfă în supermarket, ghid ÅŸi agent de turism sau agent de bursă. Dar ÅŸi economist, consultant financiar, pilot militar, avocat ÅŸi, culmea, jurnalist. În 1999-2000 a realizat la TVR 2 două emisiuni "Turnul de control" ÅŸi "Pe muchie de cuÅ£it".
Te întrebi când a avut timp să le facă pe toate. Pe inelarul mâinii drepte poartă inelul militar, cu însemnele de armă, pe care l-a primit la pensionare. Pe manÅŸetele cămăşii prinse cu butoni pe care se află stema Americii e brodată monograma sa. La întrebarea, în glumă, dacă mai ÅŸtie pentru câte servicii secrete a lucrat, Niels Schnecker tace ÅŸi zâmbeÅŸte enigmatic.
 
"Admir stoicismul piloÅ£ilor români de pe MiG-uri!"
Niels nu se poate abÅ£ine să nu vorbească despre dragostea vieÅ£ii sale, zborul: "Când am spart bariera sonică prima oară am trăit cea mai eliberatoare senzaÅ£ie din viaţă! EÅŸti cel mai aproape de Dumnezeu. Intri într-un tunel violet. De la azuriul cerului, culoarea se închide până la un violet dur. E o senzaÅ£ie orgasmică!".
Devine nostalgic. "La premiera Top Gun, eram aÅŸa de transpus în film că, atunci când Tom Cruise, după ce a încetinit în faÅ£a rusului, a frânat brusc, am înfipt picioarele în scaunul din faţă, ca-n palonier, de l-am aruncat pe ăla din faţă peste cel de dinaintea sa!". Apoi, sare la altceva: "Am zburat ÅŸi pe MiG-21 Lancer de trei ori. E un «plug« foarte bun!", e ironic pilotul de F16. "Admir stoicismul piloÅ£ilor români de pe aceste avioane. Dacă îi pui pe altceva, devin aÅŸi!".
E FOARTE TARE OMUL, NU? Sa vedem ce spun si cititorii.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.