Evoluti in comertul cu amanuntul

Evoluti in comertul cu amanuntul

0 316

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut cu -3,1% (serie bruta) si respectiv, cu -1,3% (serie ajustata) in luna noiembrie 2010, fata de luna precedenta, si cu -7,6% (serie ajustata), fata de noiembrie 2009, informeaza un comunicat transmis joi Agerpres de catre Institutul National de Statistica (INS). In primele luni ale anului 2010, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a fost cu -4,9% (serie bruta) si -5,3% (serie ajustata) mai mica decat in perioada similara din anul 2009.
Diminuarea cu 3,1% (serie bruta) in luna noiembrie fata de octombrie 2010 a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), este explicata de sursa citata prin scaderile inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-13,0%) si la vanzarile de produse nealimentare (-0,3%).
INS precizeaza ca vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu -1,4% in intervalul analizat.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), a fost cu -1,3% (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate) mai mic in noiembrie decat in octombrie 2010 din cauza reducerilor de la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-2,7%) si la vanzarile de produse nealimentare (-1,7%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 2,8%.
La nivel anual, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a inregistrat in noiembrie 2010 o scadere cu -7,6% (serie bruta) din cauza scaderii vanzarilor de produse nealimentare (-14,6%) si a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-5,5%). In acest interval de referinta, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 6,8%.

Datele pentru elaborarea cercetarii INS au fost preluate de la 1800 de operatori economici cu activitate principala comert cu amanuntul, eroarea maxim admisa a estimatiilor fiind de ± 3%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.