Eventuale formule ale viitorului Guvern Boc

Eventuale formule ale viitorului Guvern Boc

0 51

Este doar o bursa a zvonurilor, dar cand acestea sunt trecute pe langa Traian Basescu, ele par rezolutii. Caci desemnarea noului premier nu a fost o surpriza, numele lui Emil Boc fiind vehiculat de toata presa dupa consultarile de miercuri de la Cotroceni. In schimb, dat fiind contextul politic, numele ministrilor si viitoarea structura a Cabinetului Boc raman inca necunoscute.
Emil Boc a fost desemnat ieri dimineata premier de cstre Traian Basescu. Lipsa fondurilor pentru plata salariilor si a pensiilor si presiunea organismelor financiare externe impun alcatuirea guvernului in perioada imediat urmatoare, seful statului anuntand ca „nevoile urgente de finantare nu ne permit nici cea mai mica intarziere”.

In ceea ce priveste componenta viitorului Executiv, presa centrala si blogurile jurnalistilor acreditati pe partide au avansat mai multe variante.
Guvern PD-L-UDMR fara Elena Udrea la Turism? Udrea are sanse mari sa fie noul ministru al Turismului si Dezvoltarii, in timp ce Blaga va ocupa sefia ministerului de Interne.

Gabriel Oprea este favorit la Aparare, Lucian Croitoru – la Finanþe, Adriean Videanu – la Economie sau Energie (urmeaza sa se stabileasca titulatura), Radu Berceanu – la Transporturi, Orest Onofrei (fost prefect de Suceava) – la Agricultura, Bogdan Aurescu – la Externe, Catalin Predoiu – la Justitie, in timp ce la Educaþie Emil Boc va trebui sa aleaga intre europarlamentarul Daniel Funeriu si consilierul prezidential Mircea Miclea. UDMR va primi un post de vicepremier si trei portofolii – Sanatate, Mediu si Cultura, la acest ultim minister fiind preferat Kelemen Hunor. Cel mai probabil, vicepremier va fi Marko Bela.
Alte surse sustin ca PD-L le-ar fi propus liberalilor sa preia ministerele Muncii si Finantelor precum si un post de vicepremier. Potrivit acelorasi surse, UDMR ar vrea, pe langa functia de vicepremier, Comunicatiile, Dezvoltarea si Mediul. Pe lista lui Emil Boc s-ar afla Bogdan Aurescu sau Sever Voinescu la Externe, iar Lucian Croitoru la Finante. Videanu ar urma sa pastreze Economia, transformata in minister al Energiei, Valeriu Tabara este creditat pentru Agricultura. La Cultura este avansat numele Ralucai Turcan. Ramane de vazut ce vor primi independetii, Gabriel Oprea fiind unul dintre politicienii care va beneficia aproape sigur de un portofoliu in Guvernul Boc.
Noul Cabinet Boc ar urma sa aiba 14 sau 15 ministere. Alte surse prognozeaza ca lista guvernului ar arata cam asa, desi, cel putin Zsolt Nagy, a avut probleme cu justitia si ar crea o problema in plus de imagine pentru Cabinetul Boc :

Premier: Emil Boc (PD-L)
Vicepremier: Marko Bela (UDMR)
Vicepremier: Vasile Blaga (PD-L)

1.Ministrul Administraþiei si Internelor: Vasile Blaga (PD-L)
2. Ministrul Economiei si Comerþului: Adriean Videanu (PD-L)
3. Ministrul Transporturilor si Infrastructurii: Radu Berceanu (PD-L)
4. Ministrul Sportului si Turismului: Elena Udrea (PD-L)
5. Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National: Raluca Turcan (PD-L).
6. Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale: Mihai Seitan (PD-L)
7. Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale: Valeriu Tabara (PD-L)
8. Ministrul Sanatatii: Virgil Paunescu (PD-L)
9. Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului: Petru Daniel Funeriu (PD-L)
10. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei: Laszlo Borbely (UDMR)
11. Ministrul Mediului: Attila Korodi sau Kelemen Hunor (UDMR)
12. Ministrul Comunicaþiilor si Societatii Informationale: Zsolt Nagy (UDMR)
13. Ministerul Finanþelor Publice: Lucian Croitoru (independent)
14. Ministrul Apararii Nationale: Gabriel Oprea (independent)
15. Ministrul Justiþiei: Catalin Marian Predoiu (independent)
16. Ministrul Afacerilor Externe: Bogdan Lucian Aurescu (independent) sau Sever Voinescu Cotoi (PD-L)
17.Ministrul pentru Relaþia cu Parlamentul: Daca ramane minister, probabil Valentin Iliescu (PD-L).

Bine, lista nu este batuta in cuie si, daca la Copenhaga pisicile dau altfel din coada, s-ar putea ca Basescu sa se intoarca propunand oarece mici schimbari. In orice caz, greii dati jos de Parlament prin motiune, dar cotizanti vajnici in timpul campaniei, deci cu merite deosebite, chiar si in incapacitate, nu-si vor pierde portofoliile, asta este sigur. Restul, capitani si generali din oastea de stransura, inclusive din cei secui, se mai pot schimba.
Oricum, cam subtirel Guvern, ca valoare, mai ales pentru momentul dificil prin care trece tara.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.