Eveniment important la Brasov

Eveniment important la Brasov

0 94

Ieri a avut loc, la Brasov si impreuna cu sarbatorirea Zilei Nationale, un eveniment probabil fqra precedent in urbea noastra. Au fost aduse, din indepartata Grecie, moastele sf. Andrei, ocrotitorul si crestinizatorul romanilor.Evenimentul este cu atat mai important, cu cat, impreuna cu moastele sf. Andrei, au fost aduse si cele ale sfintilor Epitet si Aftion, si ei importanti propovaduitori ai ideilor crestine, dupa cum arata legenda si Vietile Sfintilor.
Raclele cu moastele celor trei sfinti au fost puse pe platformele unor masini militare, iar cortegiul format s-a deplasat pe la unsprezece principale biserici ale municipiului, cu cate un popas la fiecare si cu slujbele de rigoare, dupa un program dinainte si bine stabilit.
Un mare numar de credinciosi ortodocsi, dar nu numai, a insotit cortegiul in peregrinajul sau. In centrul vechi al Brasovului, ca si in Piata Unirii, moastele celor trei sfinti au fost intampinate si insotite de Junii Brasovului.
Din motive de Scripcaru, punctul terminus al cortegiului a fost pe str. Uranus, unde s-a tinut o mare slujba si unde personalitati din toate domeniile au cuvantat.
S-a intonat Imnul National.
Prin grija omului de afaceri si patriotului brasovean Liviu Pandele – care, de altfel, si-a adus un important aport la aducerea moastelor din Patrasul elen la Brasov – a fost facuta o coliva uriasa, care, dupa ce a fost sfintita, a fost impartita doritorilor credinciosi.
De remarcat faptul ca L.Pandele, cat o fi el de om de afaceri dur, s-a simtit atat de emotionat de eveniment si de intonarea Imnului National, incat nu si-a putut stapani lacrimile, el declarand ca nu ii este rusine de acest lucru, gasindu-l normal in atare imprejurari. De altfel nu a fost singurul in aceasta situatie si stare, multi oameni lasandu-se cuprinsi de emotia momentului.
Festivitatea de pe str. Uranus s-a incheiat cu un grandios foc de artificii in cele trei culori nationale.
Moastele celor trei sfinti vor ramane la Brasov pana pe 5 decembrie,la biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.
Din pacate, ca si in alte asemenea ocazii, multimea si-a dat in petec atunci cand s-a trecut la impartirea pomenii, ceea ce a stirbit din piosenia clipelor de pana atunci. Ramane de vazut cum se vor comporta pelerinii in urmatoarele zile.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.