Eveniment astronomic

Eveniment astronomic

0 96

Ieri seara cerul a prezentat, timp de o ora si jumatate, un spectacol astronomic deosebit si care a putut fi urmarit si cu ochiul liber: Luna a acoperit trecator planeta Venus. Astfel, Luceafarul de Seara a „reaparut” dupa ora 19,30, cand fenomenul si-a incheiat spectacolul.
Cine si-a luat timp sa priveasca cerul, daca i-au permis conditiile meteorologice, a putut sa vada, la inceput, pe marginea stanga a discului lunar (de fapt o secera), un punct luminos parand ca este lipit de Luna si pierzandu-si treptat luminozitatea, fenomen ce a durat aproape un minut. Dupa aproape o ora si jumatate punctul a aparut in marginea de jos dreapta a Lunii, mai precis a secerei lunare. recastigand tot mai mult in luminozitate.
Fenomenul a fost insotit de prezenta planetei Jupiter, un punct luminos deasupra Lunii, aceste trei corpuri ceresti, de altfel cele mai luminoase in acele momente pe firmament, parand a se afla cam la un deget distanta una de alta. In realitate distanta este enorma. Luna se afla la 400.000 km. de Pamant, Venus la circa 150 milioane km., iar Jupiter, cea mai mare planeta a sistemului nostru solar, la circa 870 milioane km. Lumina acestor corpuri ceresti ajunge la noi in 42 minute in cazul lui Jupiter, in 8,4 minute in cazul lui Venus, si in doar 1,4 secunde in cazul satelitului nostru natural.
Din pacate noi, oamenii, privim prea mult in jos, spre pamantul pe care ne-am obisnuit sa tot dam prin gropi, uitand sa admiram minunatiile Universului din care, in mare parte, venim si multi dintre noi si caruia ii apartinem, cel putin fizic daca altfel nu suntem in stare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.