Eurovision 2013: România în semifinala de la Malmo

Eurovision 2013: România în semifinala de la Malmo

0 261
România va concura la Eurovision 2013 în semifinala a doua, în urma tragerii la sorÅ£i pentru împărÅ£irea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiÅ£iei care a avut loc joi la Malmo, oraÅŸul care va găzdui concursul din acest an.
Potrivit unui comunicat transmis de TVR, România a fost ultima Å£ară extrasă din urnă iar piesa care va reprezenta Å£ara noastră la Eurovision intră în partea a doua a semifinalei 2 a concursului.
 
Anul acesta, la Eurovision participă 33 de ţări, dintre care 16 concurează în prima semifinală, cea din 14 mai, iar 17 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, din 16 mai.
În prima semifinală vor concura Danemarca, CroaÅ£ia, Ucraina, Olanda, Austria, Slovenia, Estonia, Rusia, Lituania, Serbia, Irlanda, Belarus, Cipru, Muntenegru, Belgia ÅŸi Republica Moldova iar în semifinala a doua – Letonia, Azerbaidjan, Malta, Islanda, San Marino, Macedonia, Finlanda, Bulgaria, Israel, Norvegia, Albania, Ungaria, ElveÅ£ia, Georgia, Grecia, Armenia ÅŸi România.
Ordinea finală a intrării ţărilor în concurs va fi stabilită ulterior de organizatori, precizează comunicatul.
 
De luni, 14 ianuarie, în România a început înscrierea pieselor pentru selecÅ£ia naÅ£ională a concursului Eurovision 2013.
TVR a anunÅ£at duminica trecută că pentru prima dată vor fi implicate ÅŸi studiourile teritoriale în campania de preselecÅ£ie.
Perioada de înscrieri se va încheia pe 3 februarie, dată până la care cei interesaÅ£i sunt aÅŸteptaÅ£i să trimită sau să depună piesele, în format audio, pe CD, la Registratura Televiziunii Române, din BucureÅŸti, precum ÅŸi la sediile studiourilor teritoriale din Cluj, IaÅŸi, TimiÅŸoara ÅŸi Craiova, cu menÅ£iunea 'Pentru selecÅ£ia naÅ£ională Eurovision 2013' înscrisă pe plic.
PreselecÅ£ia pieselor înscrise în competiÅ£ie se va desfăşura între 6 februarie ÅŸi 14 februarie, urmând ca pe 18 februarie să fie anunÅ£ate piesele ce vor intra în concurs (minimum 24, maximum 28).
Semifinala 1 naÅ£ională va avea loc pe 23 februarie, a doua – pe 24 februarie, iar finala naÅ£ională – pe 9 martie.
 
Consiliul de AdministraÅ£ie al SRTv a aprobat, în ÅŸedinÅ£a din 28 noiembrie 2012, participarea Televiziunii Române la Eurovision 2013, ce se va desfăşura la Malmo, în Suedia, în perioada 14 – 18 mai 2013.
Concursul Eurovision este cea mai importantă competiÅ£ie muzicală internaÅ£ională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), care se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956.
Cele mai bune performanÅ£e ale României la acest concurs au fost de două ori locul III (LuminiÅ£a Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling ÅŸi Ovi – Oslo, 2010) ÅŸi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
Melodia românească cu cel mai mare punctaj obÅ£inut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă ÅŸi interpretată de Mihai Trăistariu.
 
În total, 39 de instituÅ£ii de radio-televiziune naÅ£ionale au confirmat participarea, printre care ÅŸi ERT, postul public elen.
Patru ţări – Turcia, Portugalia, Slovacia ÅŸi Bosnia-HerÅ£egovina – au anunÅ£at că renunţă din motive economice la participarea la concursul Eurovision din 2013, în timp ce Grecia, Å£ara cel mai greu afectată de criza economică, ÅŸi-a confirmat participarea, după cum relata pe 21 decembrie 2012 France Presse.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.