Eurostat: rezerve si indoieli fata de Romania

Eurostat: rezerve si indoieli fata de Romania

0 199

Eurostat se indoieste de calitatea datelor transmise de Romania in ceea ce priveste deficitul bugetar, acuzatiile vizand posibile erori in privinta cifrelor legate de Termoelectrica si CFR Marfa. Agentia Bloomberg a preluat imediat informatia, dar oficialii INS au declarat pentru HotNews ca asemenea rezerve au mai fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti in legatura cu Grecia, Danemarca si Marea Britanie, inclusiv pentru ultima notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011. „Noi aplicam chiar acum un program de verificare si de ras-verificare a datelor”, a confirmat Vergil Voineagu, presedintele INS pentru HotNews.ro.
In sedinta Guvernului din 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calitatii datelor din situatiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, pentru a depista eventuale discrepante dintre conturile financiare si cele nefinanciare. Verificarea datelor de catre experti din Ministerul Finantelor Publice a fost deja declansata ca urmare a discutiilor purtate cu expertii EUROSTAT.
„Odata cu notificarea fiscala s-au transmis date suplimentare la solicitarile institutiei europene in vederea analizei includerii in sectorul Administratiile publice a unor societati precum CFR Infrastructura si SC Termoelectrica SA. Situatiile au fost elaborate de Institutul National de Statistica, Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate in contul de profit si pierdere si a celor din bilantul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost facute estimari deoarece contul de profit si pierdere si respectiv bilantul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificarii”, mai spun oficialii INS.

Potrivit acestora, alaturi de expertii Ministerului Finantelor Publice, la verificarea calitatii datelor urmeaza sa participe si specialistii Institutului National de Statistica si cei ai BNR. „Dupa verificarea datelor si identificarea cauzelor care au condus la inregistrarea discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare urmeaza a fi prezentate EUROSTAT detaliile necesare pentru inlaturarea rezervelor formulate cu ocazia raportarii din septembrie 2011”, mai spun reprezentantii Statisticii.

Conform Tratatului privind functionarea Uniunii Europene si a Regulamentului nr. 479/2009, toate tarile UE, inclusiv Romania, transmit catre Eurostat de doua ori pe an, respectiv pe 31 martie si 30 septembrie, Notificarea deficitului si datoriei guvernamentale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.