Europarlamentarii au decis eliminarea dublului standard la alimente în UE

Europarlamentarii au decis eliminarea dublului standard la alimente în UE

0 181

Parlamentul European (PE) a pus capăt practicii standardelor duble la alimente în UE, votând modificări aduse pentru patru directive legate de drepturile consumatorilor. La Strasbourg, la ultima sesiune plenară a actualului PE, deputații europeni au aprobat așa-numitul pachet „nou mecanism comercial pentru consumatori”, care recunoaște ca practică comercială neloială furnizarea de alimente de la una şi aceeași marcă, dar cu diferite ingrediente și de calitate diferită.
Documentul a fost aprobat de 474 de voturi, 163 voturi împotrivă și 14 abțineri, potrivit Sega și Rador.

Se anticipează că, în cazul în care există diferențe în ceea ce privește calitatea acelorași produse în diferitele țări ale UE, comercianților li se va aplica o amendă de cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală pentru anul financiar anterior, sau 2 milioanede euro în cazul în care nu există informații privind cifra de afaceri.
Veniturile din amendă vor fi transmise trezoreriei statului membru care le impune, deoarece nu va exista un organism central european special de control, ci doar un organism național de control.

Dezbatere in Parlamentul European

Tema standardului dublu la produsele alimentare este actuală în noile state membre, de câţiva ani, după ce, prin cercetări, s-a dovedit că mărfuri cu aceleași mărci diferă în comerțul din țările din Europa de Vest și din Europa de Est.
Campania a condus la propuneri de modificare a legislației europene, care au devenit realitate odată cu votul deputaților europeni.
Noua legislație obligă CE să revizuiască ceea ce s-a realizat și, după 2 ani, să decidă dacă este necesară o nouă legislație, pentru a se evita dubla standardizare a alimentelor. Modificările aprobate oferă, de asemenea, protecție vizavi de practicile comerciale înșelătoare din partea comercianților online.
„Introducerea sancțiunilor nu este suficientă”, a declarat europarlamentarul GERB / ​​EPP, Emil Radev. Potrivit acestuia, ar trebui dezvoltat un mecanism de control la nivel european.
Noile modificări oferă autorităților naționale posibilitatea de a controla calitatea produselor de pe piață. Ca laboratoare de referință pot fi utilizate cele de la Centrul Comun de Cercetare al UE (JRC).”Modificările adoptate sunt o oportunitate de a arăta că luptăm la toate nivelurile cu tendințele euroscepticilor și Europa este într-adevăr a oportunităților egale“, a declarat Momcil Nekov de la Grupul Socialiștilor și Democraților din PE.

Documentul adoptat de PE trebuie să fie aprobat de către Consiliul de Miniștri al UE și statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni de la data intrării în vigoare a dispoziției, pentru a o transpune în legislația națională.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.