Europa unita – incotro?

Europa unita – incotro?

0 221

Istoria si identitatea europeana a fost dezbatuta joi si vineri la Roma de catre intelectualii din 16 tari in cadrul seminarului international „Storie e identita’. L’Europa degli intelletuali”. Romania a fost reprezentata de catre jurnalistul si dramaturgul Matei Visniec, care a vorbit despre aspectele „spalarii creierului la Est si la Vest”.
Amfiteatrul muzeului Ara Pacis din Roma a gazduit timp de doua zile lucrarile de analiza ale raportului intre intelectuali si istoria propriei tari la care au fost invitati sa participe scriitori, filosofi si profesori din Spania, Italia, Irlanda, Slovacia, Portugalia, Franta, Estonia, Danemarca, Ungaria, Germania, Finlanda, Polonia, Suedia, Romania, Lituania si Marea Britanie.
Seminarul organizat la Roma s-a aflat la a VI-a editie si a fost conceput de catre sectiunea „Casa delle Letterature” /”Casa literaturilor”/ din cadrul departamentului de politici culturale al Primariei din Roma si sustinut de catre Comisia Europeana /prin biroul de reprezentanta in Italia/, ambasadele si institutele culturale europene.

Jurnalistul si dramaturgul roman Matei Visniec a ales sa vorbeasca despre „spalarea creierului la Est si la Vest” cu ajutorul a sase eseuri interpretate de actorul si regizorul Thomas Otto Zinzi.

„Am incercat sa introduc in aceasta dezbatere subiecte care ne dor mai mult pe noi, cei din Europa de Rasarit, pe cei din Romania. Merita sa abordam subiecte care usor usor sunt uitate sau marginalizate, cum este chiar caderea comunismului sau cum sunt suferintele celor care se aflau de partea proasta a Cortinei de Fier. Au fost doua generatii care si-au ratat viata”, a explicat, pentru Agerpres, Matei Visniec.

Dramaturgul locuieste de 24 de ani in Franta si a vorbit despre prima experinta pe care a trait-o cand a ajuns in Occident, in 1984. Visniec a constatat ca manipularea comunismului a fost inlocuita, in forme subtile, de catre presiunea consumismului. Daca in primul caz „Raul” era usor de identificat, lupta impotriva diferitelor forme de spalare a creierului prin mass-media intr-o societate de consum devenea si mai dificila.

Visniec le-a vorbit colegilor europeni despre greutatile pe care le intampina in dublul rol de scriitor si jurnalist. In timp ce scriitorul lupta sa isi pastreze luciditatea, jurnalistul trebuie sa reziste tentatiei de a intra in spectacolul mediatic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.