Europa se integreaza in… Romania!?

Europa se integreaza in… Romania!?

0 233

Uniunea asta Europeana tare trebuie sa ne iubeasca ori sa aiba niscaiva interese importante pe la noi prin tara, daca ne-a integrat intr-insa asa perpeliti si desculti in mentalitati, economii de piata si seriozitate. Nu de alta, dar noi romanii, ar trebui sa fim mandri de realizarile noastre in UE, desi nici nu ne-am dezmeticit bine de mahmureala data de gongul integrarii. Europa musai sa se muleze dupa noi. Ca doar nu vom invata noi de la ei. Spre exemplu, politicieni nostri desavarsiti ii vor invata pe ai lor ce e aia parlament. Prima lectie le-o vor da in primavara, cand se vor organiza alegeri de europarlamentari. Nu de alta, dar, odata cu venirea romanilor in legislativul european, va fi infiintat primul grup de extrema-dreapta din Parlamentul European(PE). Greu de crezut, insa, este pura realitate. Datorita prezentei celor cinci parlamentari ai PRM (care dupa 13 mai, cand sunt alegerile pentru europarlamentari, s-ar putea inmulti), dar si premizei ca acestora li s-ar mai putea adauga si unul-doi membri ai PNG, daca partidul lui Gigi Becali va trece pragul de 5%, Romania nu are cum sa nu-si faca simtita prezenta in politica Europei.
Asadar, odata cu aderarea, in Europa intra cu piciarele si politicienii romani, membre care, de altfel, vor apartine unor parlamentari. Practic, in primavara, se vor organiza primele alegeri pentru Parlamentul European, unde Romania primeste 35 de mandate. Partidele vor depune cate o lista unica de candidati, teritoriul national fiind considerat circumscriptie unica. Pentru a accede in PE, partidele trebuie sa treaca pragul parlamentar obisnuit, adica 5% din voturi.
Primul mandat european al romanilor va dura doi ani, pana in 2009, cand se vor desfasura alegeri in intreaga Uniune si cand mandatele in PE vor deveni mult mai interesante si din punct de vedere financiar. Pana in 2009, europarlamentarii romani vor primi o indemnizatie de aproximativ 1800 de euro lunar, o suma comparabila cu actualele indemnizatii ale parlamentarilor autohtoni. Din 2009 insa, europarlamentarii vor avea o leafa de aproximativ 7000 de euro la care se va adauga suma forfetara egala cu indemnizatia. Pana la alegerile europene, din 13 mai, parlamentari desemnati de partide si validati deja in Legislativul autohton vor avea mandat dublu, asigurand participarea la sedintele de la Bruxelles si Strasbourg. Europarlamentarii romani se vor alatura marilor grupuri politice, cei mai multi ingrosand randurile socialistilor – respectiv parlamentarii PSD. Udemeristii si parlamentarii PD vor merge la populari, liberalii la grupul liberal-democratilor. Pentru restul, adica extrema dreapata, PE va infiinta, cum am mai spus, primul grup de extrema dreapta. Mare minune daca europenii nu vor invata si somnul parlamentar de pe la noi, cum sa votezi la doua sau mai multe cartele de vot, cum sa votezi pe „bisericute” de interse si cum sa-ti ignori alegatorul. In acest caz insa, Europa se integreaza in Romania si tare mi-e teama ca Uniunea Europeana va trece in nefiinta. Cat e ea de dodoloata.

Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.