Europa: riscul unei retrogradări majore

Europa: riscul unei retrogradări majore

0 196

„În timp ce Uniunea Europeană duce un război, Asia face comerț”.

Acesta este modul în care marele academician singaporez Kishore Mahbubani rezumă situația actuală.
Mahbubani nu este chiar oricine, e fost ambasador și președinte al Consiliului de Securitate, academician de renume, clasat printre cei mai influenți 100 de intelectuali din lume și cei mai importanți 50 de gânditori ai capitalismului, deci el nu este un teoretician al conspirației.
El crede că Europa a făcut o greșeală uriașă în dorința de a exclude Rusia din sfera sa economică, dar și că Statele Unite greșesc azi crezând că vor câștiga Războiul Rece 2.0, care tocmai a început, doar pentru că l-a câștigat pe primul. Argumentele lui? În anii 1950, China nu a însemnat mare lucru în economia mondială.
Nici India, Asia de Sud-Est sau alte țări din B.R.I.C.S. Ultima perioadă arată însă alte ierarhii. Spre exemplu, o veste ce a trecut neobservată în Occident, a remarcat că în august  2022 India a detronat Marea Britanie ca a cincea cea mai mare economie a lumii. În plus, în mod ironic, acum o lună un fiu al unui imigrant indian a devenit prim-ministru al Majestății Sale Charles al III-lea.
Când metropola este înlocuită de fosta sa colonie și viața politică britanică se scufundă în mediocritate și insignifianță, devine clar pericolul decăderii.

Comunitatea Economică ASEAN

Aceeași nenorocire se întâmplă și cu Germania care, din fanatismul atlantist, și-a lăsat conducta Nordstream să fie sabotată fără să reacționeze, izolându-se astfel de sursele sale de energie ieftine pentru a se conecta la gazele de șist americane, dar și la mult mai scumpul GNL qatarez.
Oricum, nu călătoria lui Olaf Scholz în China va restabili situația.

În ceea ce privește Franța, care a permis flotei sale nucleare să se deterioreze în cel mai prost moment posibil, fiind și contestată în majoritatea țărilor africane care sunt fostele sale colonii, situația franceză nu este deloc mai bună.
Chiar și francofonia se ofilește vizibil, țările membre considerând că nu mai rentează să învețe limba franceză, deoarece chiar și companiile franceze preferă să angajeze anglofoni.

Provocator, Mahbubani detonează o concluzie bombă. După performanțele din China și India (1,4 și 1,3 miliarde de locuitori fiecare), chiar și discretul Asean (care include Malaezia, Indonezia și Singapore) depășește acum Europa, cu cei 655 de milioane de locuitori și rata sa de creștere de două ori mai mare decât a noastră. Mai zice singaporezul că, în secolul al XXI-lea, S.U.A. sunt cele care joacă rolul din secolul al XX-lea al fostului U.R.S.S., dar americanii au ca rival acum axa ruso-chineză.

Întrebarea cheie este cine se izolează de fapt astăzi? În 1961, blocul sovietic a fost cel care a construit Zidul Berlinului și s-a desprins de lume.
În 2022, șaizeci de ani mai târziu, europenii sunt cei care își acoperă granițele estice cu sârmă ghimpată și își alungă vecinii ruși de pe teritoriul lor, în timp ce Statele Unite fac același lucru cu zidul său anti-imigranți din America Latină.
Motivele expuse public sunt foarte similare: la acea vreme, Uniunea Sovietică a pretins că se protejează de fascismul occidental (Antifaschistischer Schutzwall), în timp ce astăzi Europa este cea care pretinde că își „protejează valorile” amenințate de fascismul rusesc.
Această simbolistică este devastatoare pentru cei ce-i pricep consecințele.

Autor: Guy Mettan, (jurnalist, Elveția)
Surtsa: art-emis.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.